Менютата на повечето български ресторанти включват основни италиански ястия – паста, пица и ризото. Не случайно. Известно е, че италианската кухня е наистина вкусна. Този път ние ви предлагаме рецепта за ризото с тиква и пармезан. Хубавото при тази рецепта е, че не изисква кой знае какви готварски умения и резултатът гарантирано е много добър. За да приготвите ризото с тиква и пармезан си отделете един час и се снабдете със следните продукти:
- ½ продълговата жълта тиква;
- 3 супени лъжици масло;
- 1 супена лъжица зехтин;
- ½ чаена лъжица сол;
- черен пипер на вкус;
- ¼ чаена лъжица чили на прах;
- ½ глава лук;
- 1 и ½ чаша ориз;
- 6 чаши (приблизително) зеленчуков бульон;
- 1/8 чаена лъжица куркума;
- ¼ чаена чаша готварска сметана;
- ½ чаша пармезан;
- магданоз;
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквата на малки кубчета.
Снимка: thepioneerwoman.com
В голям тиган на силен огън загрейте зехтина и една лъжица от маслото. Добавете нарязаната тиква и овкусете със сол, черен пипер и чили на прах.
Снимка: thepioneerwoman.com
Нека тиквата остане в тигана в продължение на няколко минути, докато не придобие златисто-кафеникав цвят. След това я изсипете в чиния и я оставете настрана.
Снимка: thepioneerwoman.com
В същия тиган разтопете и останалото масло. Към него прибавете лука и го малко го запържете. След това прибавете ориза и го запържете за една минута.
Снимка: thepioneerwoman.com
Намалете температурата на котлона до ниско и в тигана изсипете разтворения зеленчуков бульон. Разбъркайте. Всеки път щом течността се абсорбира, доливайте още бульон. Добавете подправки на вкус.
Снимка: thepioneerwoman.com
Щом оризът набъбне достатъчно, прибавете парчетата тиква и куркумата.
Снимка: thepioneerwoman.com
След това прибавете течната сметана и пармезана и разбъркайте.
Снимка: thepioneerwoman.com
Снимка: thepioneerwoman.com
Накрая поръсете със ситно нарязан магданоз.
Снимка: thepioneerwoman.com
Снимка: thepioneerwoman.com