Предлагаме ви една лесна и интересна рецепта за ястие, което може да се направи със скариди, филе от бяла риба или пиле. Можете да сервирате скаридите като салата върху канапе от рукола или като предястие/гарнитура, върху канапе от ориз. Ето и какво ще ви трябва, за да я приготвите:
Продукти:
400 г скариди, обелени;
Едно цяло авокадо, нарязано на кубчета;
Зелена салата/рукола;
ориз/киноа/кускус;
За маринатата:
2 цели лайма;
2 цели портокала;
¼ чаша зехтин;
⅛ чаша текила;
½ ч.л. къри на прах;
1 чаена лъжичка сол;
¼ ч.л. Куркума;
½ ч.л. Кимион;
¼ ч.л. лют червен пипер;
¼ ч.л. черен пипер;
¼ чаши пресен магданоз
Рецепта:
За маринатата ще трябва да изцедите портокалите и зелените лимони в една и съща купа. Добавете останалите съставки на маринатата (всички подправки).
Снимка: tastykitchen.com
Хубаво разбъркайте, а след това добавете скаридите. Оставете купата в хладилника за около 1 час.
Снимка: tastykitchen.com
През това време, ако сте решили да сервирате скаридите като предястие, сварете в тенджера ориз, кускус или киноа, като вместо вода използвате зеленчуков или пилешки бульон.
Снимка: tastykitchen.com
Когато скаридите са готови, извадете ги от маринатата и ги наредете на шиш. Опечете ги на грил или ги задушете в тиган с малко зехтин. Ако сте решили да правите салата, оставете скаридите настрана и нарежете зеленчуците (зелената салата и авокадото). Отгоре изсипете скаридите със соса им. В другия вариант изсипете скаридите върху канапето от ориз/кускус. Това ястие може да се яде горещо или със стайна температура.
Снимка: tastykitchen.com