Баница с шаран, шаран, опечен в тесто или казано с други думи – рибник, е едно от най-традиционните ястия на трапезата на Никулден. Това е един от празниците по време на коледните пости, на който се разрешава консумацията на риба.
Освен с шаран, обикновено тази баница се прави още с лук, орехи и стафиди. В някои краища на България слагат и домати и кисело зеле. По принцип рецептата изисква малко повече време за приготвяне, но пък усилията си заслужават.
Необходими продукти:
1 1/2 кг шаран; 3 глави лук; босилек; черен пипер; 100 г орехи; 1 дафинов лист; 2 с.л. зехтин/олио.
За тестото:
250 г брашно; 1 ч.ч. вода; 15 г прясна мая за хляб; 1 щипка сол; 1 жълтък за намазване.
Рецепта:
Рибата се почиства добре, посолява се отвън и отвътре и се оставя в хладилника. Лукът се нарязва на ситно, а орехите се счукват с малко сол. Тази смес се задушава за 3-4 минути в сгорещеното олио/зехтин като към края се добавят черният пипер, босилекът и дафиновият лист.
Почистеният шаран се напълва с получената плънка и се зашива с конец. Намазва се с олио и се оставя да престои 15 минути. Кората за баницата се приготвя, като се омесва средно меко тесто и се разточва на тънка кора, в която се увива шаранът. Кората се намазва с жълтъка и рибникът се пече в намазана с олио тавичка на 180° – 40-50 мин. Ако кората се зачерви бързо, се покрива с фолио или хартия.
Снимка: Dreamstime
Коментари