Макар че много хора имат предразсъдъци по отношение на брюкселското зеле, то е изключително полезно. Ако желаете да се храните по здравословен начин, тази храна определено трябва да намери място във вашето меню.
Ще споменем само, че в брюкселското зеле има група активни съединения, наречени глюкозинолати, чиято роля в превенцията на рак е доказана.
Освен това в тази полезна храна може да намерите още големи количества витамин С и други антиоксидантни съединения, които имат благоприятно въздействие върху организма на човек.
Днес ще ви предложим рецепта за зеленчуково изкушение, в което брюкселското зеле заема главна позиция.
Ето и необходимите продукти (за 8 порции):
- 500-700 грама брюкселско зеле – нарязано на две;
- една малка продълговата тиква – обелена и нарязана на кубчета;
- 1 голяма глава червен лук – обелен и нарязан на по-големи парчета;
- зехтин;
- сол и червен пипер на вкус;
- 1 чаена лъжичка чили на прах;
- 1/3 чаша дресинг от нар;
- зрънца от нар (по желание).
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 220 градуса. През това време сложете нарязаните зеленчуци в тава. Залейте ги със зехтин и подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте ги добре.
Снимка: thepioneerwoman.com
2. Печете ги между 20 и 25 минути, докато зеленчуците леко покафенеят. Когато леко се охладят, ги прехвърлете в подходяща купа.
Снимка: thepioneerwoman.com
3. Гарнирайте с дресинг от нар и по желание – зрънца от нар. Да ви е сладко!
Снимка: thepioneerwoman.com
Коментари