IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да си направим сами протеинов бар?

8 юни 2019 05 00

Четири лесни и полезни рецепти, които да ни помогнат с глада по време на диета

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Доста хора смятат, че един сандвич с пълнозърнест хляб не вреди на фигурата, но това всъщност не е вярно. За да замените тестото и сладкото, на помощ идват протеиновите барчета.

Богати на протеин и други полезни съставки, които ще ви помогнат с отслабването и ще залъжат глада. Но пък тук идва и минусът при тези храни, защото не всичко в магазина е здравословно. В доста от тях се съдържа захар, затова е по-добре да си ги направите сами.

Ето четири начина, по които може да си направите вкъщи протеиново барче.

Бадеми с боровинки

Съставки: Чаша и половина бадеми, половин чаша сушени боровинки, 1 чаша оризова каша, 1 чаша кокосови стърготини, 2 супени лъжици чиа или ленени семена, 1 чаша ориз сироп, половин чаша мед и 2 супени лъжици ванилия.

Начин на приготвяне: Счукайте бадемите, сушените боровинки, оризовата каша, кокосовите стърготини и чиата в подходящ съд. Прибавете оризовия сироп, меда и ванилията. Изсипете сместа в тава за печене и я оставете в хладилника за известно време, за да стегне. След като е готово, можете да си го нарежете на парчета и да го хапнете.

Протеинов бар с канела

Съставки: 1 чаша ванилов протеинов прах, 1 чаша овес, 3 супени лъжици канелен прах, половин чаша бадемово масло, половин чаша мед и 2 супени лъжици кокосово масло.

Начин на приготвяне: Смесете всички съставки в кухненския робот. След това добавете бадемовото масло, меда и кокосовото масло. Уверете се, че сместа не е лепкава и може да се стегне добре. Изсипете готовото тесто в съд, покрит с хартия за печене и поръсете с малко сол. Оставете да престои в хладилника за два часа и след това е готово за ядене.

Протеинов бар с фъстъчено масло

Съставки: 3/4 от бурканчето фъстъчено масло, 1/3 от бурканчето мед, 2 супени лъжици кокосово масло, 2 чаши овесени ядки, 1/2 чаша ванилов протеинов прах, 3 супени лъжици ленено семе, 1/4 чаена лъжица смляна канела, 1/3 шоколадови парченца и сол на вкус.

Начин на приготвяне: Сложете фъстъченото масло, меда и кокосовото масло в купа. Разтопете на водна баня. След като съставките се разтопят и се смесят добре, махнете купата и в нея добавете овесените ядки, лененото семе, ваниловия прах и солта. Объркайте добре и оставете да престои за малко. След това добавете шоколадовите парченца и изсипете сместа в тава за печене, покрита с хартия за печене. Разстелете я равномерно и я оставете в хладилника. След няколко часа протеиновото барче вече е готово за ядене.

Бадемов бар

Съставки: Чаша и половина бадеми, 1/4 чаша печена байра, 1/4 чаша семена от тиква, 1/4 чаша сусамени семена, 3 супени лъжици мед и 4 фурми.

Начин на приготвяне: Бадемите се начукват добре докато се превърнат в прах. Добавяте меда и фурмите, натискате всичко добре. Смесете сусама и байрата с бадемовия прах и разбъркайте. Изсипете сместа в тава, която преди това е намазана с олио и я натиснете добре. Поставете тавата в предварително загрята фурна за около 20 минути. След това я оставете да се охлади за 2 часа и я нарежете.

 

Снимки: iStock

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари

ъъъъъ ( преди 4 години )
Кое е барът на това зърнено-ядково блокче.Защо се нарича бар?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар