IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Децата на Бранджелина – с религия по желание

12 юли 2010 07 18

Родителите показват на децата си всички религии и ще ги оставят самички да изберат в какво да вярват

Каквото те си изберат. Снимка: Gettyimages/Guliver

Каквото те си изберат. Снимка: Gettyimages/Guliver

Проблемът с религиите в едно мултикултурно семейство като това на Анджелина Джоли спокойно може да послужи за пример на много други семейства, които със сигурно се сблъскват с подобен проблем – в каква вяра да възпитат децата си.

Най-известната двойка на света са предприели типична за тяхното семейство стъпка на толерантност – запознават децата си с всички религии и ще ги оставят те сами да изберат в какво да вярват и кои ритуали да следват.

„В къщи имам библиотека с много религиозни трудове, събрали сме Библията, Корана и Тората на един рафт и насърчаваме интереса на всяко от децата си да се запознае с тези книги.

Когато пътуваме по света, им показваме ритуалите в различните молитвени домове – водим ги на меса, на молитва в джамия и в синагога.

Те сами трябва да направят своя избор.“,обяснява Анджелина.

„Уважавам всички религии. Това, което не одобрявам е, когато тези религии се използват, за да се нападат хора.

Срешала съм се с много хора по света. За някои от тях религията е единственото, на което могат да се опрат.

Това искам да дам и на моите деца, без значение коя религия ще изберат“, допълва още Анджелина.

КоментариКоментари

asinka ( преди 13 години )
whow!, никъде не посочвам как е било в нашето семейство, а как масово се процедираше.Да се кръстиш преди 89-та си беше рисковано.Ако не ние, Историята помни!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ev4etolongoria ( преди 13 години )
Междудругото, фанатиците се отличават с това, че също не се замислят!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ev4etolongoria ( преди 13 години )
Всъщност това осъзнато да избереш на каква религия се упопаваш е по-силен избор от това никога да не си се замислял, и то да не си се замислял, не зашото вярваш, а защото света така или иначе се върти, защо да го мислиш.... Така не знаеш за историята на собствената ти религия, за допирните точки и разликите с другите религии.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ev4etolongoria ( преди 13 години )
Съгласна съм с Емилияна. Не мисля че децата осъзнават религията по начина по който я осъзнават възрастните. Да не говорим колко различни тълкувания има на една и съща религия. А относно това просто да вярваш без да се запитваш... добре, но носи рискове като това да си просто ***, който се бие в гърдите, че е християнин само когато трябва да се противопостваи на друга религия, да псува, или по Коледа. Не одобрявам агресивността на тези "възпитани в традицията на християнството" хора, който СЪЩО не се запитват какво е религията.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
whow! ( преди 13 години )
Не искам с нищо да те обидя или обвиня, но явно проблемът е в твоето семейство. Аз съм 84-ти набор, а сестра ми е 6 години по-голяма. И двете сме кръстени още като бебета, въпреки че баща ми е привърженик на комунизма. Възпитани сме да вярваме, ходим на църква от малки. Не си спомням кой и кога ме е учил да паля свеш и да се кръстя, защото съм била съвсем малка. Съгласна съм със Съни, че религията се възпитава от най-ранното детство! Може би при теб се е получило, но повечето хора, които не за запознати с религията още като деца, после си остават атеисти.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Avin ( преди 13 години )
magst, напълно съм съгласна с теб:)))не ставаш религиозен човек като просто седнеш един ден и се запиташ - "яяя да видим сега мюсюлманче ли да стана, християнче ли.." религиозността се възпитава, естествено, от малък, но е въпрос на традиция, на поколения убеденост в някакви цености и ред, на приемане и дълбока вяра. и конкретно практикуване в твоята среда. ти не се питаш ама така ли, не ли така, напред ли да се моля, назад ли, да си мия ли ръцете или и краката, правил ли е чудеса, не е ли правил, как е заченала, защо..просто СИ вярващ и толкова. и така продължаваш да учиш твоите деца.а това, което правят брат и пит и анджелина е прекрасно:))) но мисля, че така се създават толерантни, широко скроени хора, свободни и т.н, но не и религиозни. което май е също ...достатъчно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
magst ( преди 13 години )
Че ще се научат на толерантност, ще се съглася, но според мен запознаването с повече религии ще направи избора им много по-труден. Религията не е нещо, което се избира на базата на плюсове и минуси, посещение на храмове и сравнения. Един вид - или вярваш или не. Според мен, такова поведение би било отгледало по-скоро хора, които ще имат една комплексна представа за Бог и религията и по-скоро ще имат интерес към нея, отколкото да станат наистина религиозни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Emiliyana ( преди 13 години )
Mnogo pravilno otnoshenie ! Spored men religiata, nezavisimo kakva e tq, bi trqbvalo da e ne samo opora, no i da uchi na tolerantnost kam ostanalite. I ne vijdam po-dobar nachin da nauchish edno dete na tolerantnost kam horata s razlichni religii ot tozi da spresh da mu povatarqsh, che negovata si religia e nai-pravilnata na sveta ! Ne sam jiviala po vremeto na komunizma, zatova sam krastena i sam imala "doseg" s religiata kato dete i ne smiatam, che edno dete izobshto razbira smisala na religiata. Po-skoro nauchava tradiciite i niakakvi osnovni principi, na koito roditelite taka ili inache te uchat. Oshte vednaj bravo na Angelina, dano poveche hora da vazpitat po tozi nachin decata si :-))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 13 години )
Наистина прекрасно отношение!Може би защото съвпада и с моето мнение!Всеки има нужда да вярва и да се уповава на нещо,на се чувства закрилян когато всичко е загубено,да се чувства обичан,когато е сам.И ще цитирам,,Уважавам всички религии. Това, което не одобрявам е, когато тези религии се използват, за да се нападат хора."Но ще добавя,не обичам и когато религиите се използват за подчинение и унижение на хората.Ако познаваш всички религии вероятно ще станеш по-добър човек,по-умен,по-разбиращ ,повече ЧОВЕК.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
ev4etolongoria ( преди 13 години )
Браво на Анджелина. Кратко и ясно казано. Децата се учат на толерантност, а не на фанатизъм.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар