fallback
Яденето на салами и червени меса може да предизвиква диабет
10 November 2004 09:01Червените и преработените меса като кренвиршите и саламите вероятно увеличават риска от диабет, показва ново американско изследване.
Американски лекари открили, че хората, употребяващи типично “западни” храни като хот дог, салами, бял хляб, пържени картофи са 50% по-застрашени да развият диабет за период от 14 години, в сравнение с хора, употребяващи минимални количества от тези продукти. Най-голям обаче се оказва рискът при консумация на преработени месни продукти и червени меса, са категорични учените в своето проучване, цитирано от Ройтерс. Преработените меса се обработват при високи температури, при които се образуват субстанции, предизвикващи диабет. В мащабното научно изследване са участвали 70 000 доброволци, чието здравословно състояние е било наблюдавано през последните 14 години. В началото на изследването всички са били напълно здрави. В края на експеримента 2700 души са заболели от диабет, като тези хора са се хранели в големи количества с колбаси и преработени меса.
0 коментара
fallback