fallback
Фъстъците предпазват от рак
21 January 2005 16:09Фъстъците, които често са квалифицирани като вредна храна, всъщност съдържат същото количество полезни химикали, каквито и ягодите.
Екип от учени от Университета във Флорида заяви, че фъстъците са богати на антиоксиданти, които защитават клетките от увреждания, свързвани с болести на сърцето и рак, съобщи Dnes.bg. Този вид ядки съдържат високи нива на протеини и “добри“ мазнини. Все пак, хората, консумиращи фъстъци, трябва да махат люспите, покрити със сол. Антиоксидантите са естествени вещества в растенията, които предпазват тялото от свободните радикали (”лошите” химикали в кръвта). Свободните радикали променят холестерола в процес, известен като оксидация, който се смята, че ускорява втвърдяването на артериите. Известно е, че червените и оранжевите плодове са с особено високо съдържание на антиоксиданти. Сега вече е ясно, че и фъстъците съдържат полезните химикали. Изследването ще бъде публикувано в списание “Food Chemistry” по-късно през годината.
0 коментара
fallback