Екип от учени от Университета във Флорида заяви, че фъстъците са богати на антиоксиданти, които защитават клетките от увреждания, свързвани с болести на сърцето и рак, съобщи Dnes.bg.
Този вид ядки съдържат високи нива на протеини и “добри“ мазнини. Все пак, хората, консумиращи фъстъци, трябва да махат люспите, покрити със сол.
Антиоксидантите са естествени вещества в растенията, които предпазват тялото от свободните радикали (”лошите” химикали в кръвта).
Свободните радикали променят холестерола в процес, известен като оксидация, който се смята, че ускорява втвърдяването на артериите. Известно е, че червените и оранжевите плодове са с особено високо съдържание на антиоксиданти. Сега вече е ясно, че и фъстъците съдържат полезните химикали.
Изследването ще бъде публикувано в списание “Food Chemistry” по-късно през годината.
Фъстъците предпазват от рак
21 януари 2005 16 09Фъстъците, които често са квалифицирани като вредна храна, всъщност съдържат същото количество полезни химикали, каквито и ягодите.

Сподели
Коментари


Още от Новини
Коментари
