fallback
Ябълките предпазват от рак на дебелото черво
20 October 2004 08:32Една ябълка на ден може да ви предпази от рак на дебелото черво, показва ново научно изследване.
Тайната се крие във вещестото процианидинс, намиращо се в ябълките, смятат учени от Френския национален институт по здравеопазване. При оптити се оказало, че този химикал значително намалява раковите клетки при изследвания върху лабораторни животни. Според учените яденето на ябълките и то с кората, може да предотврати в значителна степен заболяването от рак на дебелото черво, както и да подейства на по-късен етап от развитието на болестта. При изследванията, след шестмесечно третиране на плъхове с изолирания химикал, намиращ се в ябълките площта на увредените тъкани в дебелото черво намалява наполовина. Според успоредно американско изследване, цитирано от BBC, хората, които консумират три пъти на ден зеленчуци, включително и картофи намаляват риска от заболяване от рак с 40%, спрямо тези, които ядат зеленчуци само веднъж на ден.
0 коментара
fallback