fallback
Червеното вино предпазва от рак, бялото увеличава риска
29 October 2004 07:51Червеното вино предпазва от рак на белия дроб, но бялото може да увеличи риска, показва изследване на испански учени.

Оказва се, че постоянната и умерена консумация на червено вино предпазва от заболяване от рак на белия дроб и дори помага при започнало развитие на болестта. Една чаша червено вино на ден намалява с 13% риска от рак на белия дроб, който е най-смъртоносният и най-често срещаният вид рак. Именно съдържанието на танини и ресвератрол е ключът към анти-раковите качества на червеното вино, обясняват учените от университета Сантяго де Компостела в едноименната испанска област. Ресвератролът е силен антиоксидант, който дава характерния червен цвят на виното и е доказано, че пречи на растежа на туморите. Той помага и за предотвратяването на сърдечни проблеми. Танинините са дъбилни вещества и също силни антиоксиданти, които обират свободните радикали, превръщащи клетките в ракови. Учените обаче не могат да си обяснят резултатите, показващи, че бялото вино увеличава риска от рак на белия дроб. Предстоят да бъдат извършени по-пълни изследвания, защото досега са били наблюдавани само 39 души, които консумират бяло вино. Резултатите обаче са недвусмислени.
0 коментара
fallback