IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приказка за Роксолана

10 декември 2010 10 09

Научете историята на красивата украинка, която става жена на Султана. Чрез Vogue

Снимка: Vogue

Снимка: Vogue

Едно време, в едно източно царство, или по-точно през 16 в., в Османската империя, живял един могъщ владетел, наречен Султан Сюлейман I, известен още като Сюлейман Великолепни.

Той бил много храбър, умен и алчен точно до степента, която е нужна на човек да превърне една голяма и могъща империя в една още по-голяма и могъща империя. Така и станало, защото Сюлейман е известен като човекът, при който Османската империя достига своя зенит и става световна сила.

Но това само за фон. Султан Сюлейман бил известен и с една красива любовна история, която, по времето, когато се считало за нормално един мъж да има по 8-10 наложници, и да гледа на жената по скоро като секс играчка, отколкото като на разумно същество, към което може да развие емоционална зависимост, е доста рядка и нетипична.

Както споменахме по-горе, Сюлейман покорил доста държави и водил доста битки за територии, по време на които, в реда на нещата, взимал и пленници.

И така, след една от битките с Руската империя, в царските палати се появила една украинска девойка, на име Анастасия Лисовска, която довели за робиня. Още като я видял, Сюлейман изгубил ума и дума от любов, завинаги пленен от хубостта и интелекта й.

Тогава станало нещо нечувано – от робиня, султанът направил Анастасия, която всички започнали да наричат Роксолана, своя любима жена.

От този ден натам, тя се превърнала в най-верния му приятел и най-добрия съветник.

Роксолана е може би първата жена, която добила открита държавна и обществена власт, а историците я нареждат до всички уникални жени, които историята е увековечила.

Разказвам ви тази красива приказка заради Vogue - Турция, които решиха да се завърнат към екзотичните си исторически корени, и посветиха последното си издание на Роксолана (което буквално значи Сияеща).

Приказно– красивата сесия на страниците на списанието е дело една наша любима фотографка - Елен фон Унверт, а в Роксолана се превъплъщава моделът Марина Линчук.

КоментариКоментари

namonaraqnaq ( преди 13 години )
А, да, пропуснах да кажа - "повлякла е крак", проправила е партина, поставила е начало или стил на управление, при което царицата е била начело на държавата (в споменатите случаи, заради непълнолетие на престолонаследика), при което било поставено началото и на упадък на османската империя. Какво съвпадение, наистина, у дома стана дума за Роксолана преди няколко дни, всъщност брат ми, кпйто се увлича от историята на кавказките народи, ми разправи и говореше за нея като за жена - чудовище, изобщо не се беше фокусирал върху постиженията й като владетел, напротив! Затова статията, поднесена в такъв романтичен вид, направо ме шокира.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 13 години )
Роксолана е била хитра жена, може би и доста умна - успяла е да влезе под кожата на султана, така че в негово отсъствие властта е била буквално в нейни ръце, нещо нечувано за времето си, успяла е да оцелее сред дворцовите интриги, кланета и отрови, успяла е да отсрани всички останали жени на султана, както и всички негови наложници, имали честта да забременеят, след като самата тя е станала баш ханъм, да ликвидира всички престолонаследници, така щото да осигури трон за собствения си син, който фактически е бил доста назад сред претендентите. Имала е остър език и си е шумен смях. Жена чудовище или гениален дворцов интригант - сами преценета! Реално е успяла да оцелее там където малцина оцеляват.Наимирам фотосесията за нелепа - осеобено полегналите недохранени наложници или може би евнуси, не мога да разбера ... Като за харем е било редно да подберат ако не закръглени, то поне по-пищни жени.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rafael4e ( преди 13 години )
Ами с малка буква е трябвало да го напишат,но са сгрешили.... Нищо, случва се ... Ние нали си заем,че султан се пише с малка буква! :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
malifnash ( преди 13 години )
А-ха.. И се пише с главна буква като името му. Благодаря.. Шега да става:)))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rafael4e ( преди 13 години )
malifnash ( преди 13 години )
Клеопатра след Роксолана ли е или е имала скрита държавна и обществена власт?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
namonaraqnaq ( преди 13 години )
А на мен ми е много смешно :-D, абсурдно е!Хахахахаха!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
malifnash ( преди 13 години )
Султан му е първото име.. Или бъркам?Кажете ми, моля ви!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 13 години )
Разточителна красота по ориенталски. .Разкошни бижута,богати платове и цветове.И забележете как хората уважават и рекламират историята си ,използвайки всяка възможност за това!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
history_444 ( преди 13 години )
Невероятни снимки и статия! И от мен едно благодаря!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар