IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иконата Мерилин

4 декември 2009 15 02

Най-емблематичната жена на миналото хилядолетие. Просто Мерилин Монро

Вечната Мерилин. Снимки: Perfect People

Вечната Мерилин. Снимки: Perfect People

Когато се говори за Мерилин Монро, употребата на клишета е неизбежна. Най-красивата, най-ухажваната, най-неразбраната, най-подценяваната, най-копираната, най-сексапилната, най-най-най...

И до ден днешен нейните снимки и филми предизвикват едно необяснимо чувство на възхищение и преклонение, но не защото е идеална, а заради изключителния й магнетизъм и неповторима усмивка.

Няма как да подминем и факта, че краткият й живот, белязан от тежко детство, много възходи и падения, последвани от тъжен финал, доизгражда статуса й на икона и всъщност я превръща в култ.

И няма никакво съмнение, че култът към личността й ще бъде вечен.

Но не само русите къдри, червените устни и пищната фигура, правят Мерилин Монро една от най-обичаните актриси на всички времена.

Нежният й глас и чувствеността й допълват емблематичния й образ. Все пак, за да се вникне напълно в него, трябва да се обърне внимание на пътя, който изминава никому известната брюнетка Норма, за да се превърне в неувяхващата блондинка Мерилин.

Всички знаят, че рожденото й име е Норма Джийн Мортенсон. Родена е на 1-ви юни 1926 година в Лос Анджелис. Изоставена от баща си веднага след раждането си, тя никога не получава шанса да го опознае, или по-скоро да разбере кой всъщност е той.

Майка й Гладис страдала от ментално заболяване и често влизала в клиники. Детството на Норма Джийн преминава в обикаляне на приемни семейства и сиропиталища, като бедността е единствената константа в живота й през тези години.

За да подобри начина си на живот, само на 16 години, тя се жени за съседа си - 21-годишният Джеймс Дохърти, който по-късно се присъединява към морската пехота.

Останала сама, Норма осъзнава необходимостта от това да бъде финансово независима. През 1944 г. започва работа в агенция за модели. Кариерата й бързо се развива, а Мерилин Монро, каквато я познаваме днес, е на път да се роди.

През 1948 г. Норма се изрусява, променя името си и се развежда с първия си съпруг, за да започне кариера в киното.

Едни от най-известните филми с нейно участие са "Господата предпочитат блондинки", "Как да се омъжиш за милионер", "Проклетите седем години" и "Някои го предпочитат горещо".

Следват още два брака - с бейзболния играч Джо Димаджио и драматурга Артър Милър... последвани от два развода.

Модната икона Мерилин Монро всъщност е вдъхновена от една друга известна блондинка - Джийн Харлоу. Изключително женствената й фигура и специфичен сексапил обаче й печелят собствено място сред останалите далеч по-слаби (на килограми) актриси.

Без значение какво обличала - тясна предизвикателна рокля или небрежни панталони с блуза, Мерилин винаги привличала вниманието върху себе си, без да стига до провокативни крайности. Уникалната й фигура й печели и първата корица на Playboy през 1953 г..

Най-паметната публична изява на Мерилин Монро все пак си остава рожденият ден на Дж. Ф. Кенеди през 1962 г., когато изпълнява "Happy Birthday", облечена в тясна блестяща рокля ( въпросната беше продадена на търг на космичната сума от $1.26 млн през '99 г.)

Само няколко месеца след рождения ден на президента, Мерилин е открита мъртва в дома си, само на 36 години. Умишлена свръхдоза, инцидент или дори убийство - обстоятелствата около смъртта й до ден днешен не са изяснени.

Факт е, че Мерилин Монро се утвърждава като икона много след смъртта си, в едно напълно различно време.

През 80-те Анди Уорхол, бащата на поп-арта, е на върха на славата си. Случайно или не, той взима образа на актрисата и го моделира в типичния за себе си стил.

Впоследствие, това се оказва творбата на живота му, а Монро се превръща в емблема на постмодерното изкуство.

Нейният образ е един от най-експлоатираните изобщо: от Мадона до милионите винтидж момичета по целия свят, всички се опитват да приличат на нея. Дори и днес, когато господства тотално различна мода, а критериите за женска красота са други, Мерилин продължава да бъде.

Още от Иконата - горе в галерията.

 

 

 

 

 

 
Автор на статията:
Милена Димитрова

КоментариКоментари

Lollypop ( преди 14 години )
А.. просто не те забелязах,...едвали ще разбереш,не се претистискай вече няма да пиша такива сложни думи, винаги очаквам повече от хората.P.SКлонирането не е висша форма на еволюция.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Lollypop ( преди 14 години )
Силно се съмнявам..генетически невъзможно е :))
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
barovkata ( преди 14 години )
хич не ми брига от тези двете пуйчета! коментирайте си на воля да не са гуруто на сайта тези двете пикли?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Britmusiclover ( преди 14 години )
Зараду драчещите се *** , скоро няма да можем да си коментираме на спокойствие ...Патки!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
kiko ( преди 14 години )
Bezgrijna Sladurana ( преди 14 години )
Мен къде ме забрави? А "ентелегенция" сериозно е или се пошегува несръчно?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Nevinnata Juanita ( преди 14 години )
Lollypop ( преди 14 години )
Бре от къде дойде тва чудо-вище Хуйанита...с тва извисено мнение и ентелегенция по всички въпроси бре?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
montafonka ( преди 14 години )
Nevinnata Juanita ( преди 14 години )
Ми то като четеш тия *** статии, най-много да си нанесеш трайни щети на ОЧНАТА ретина.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар