IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обездвижването е бич за здравето

14 юни 2010 08 05

10 часа е прекалено много да се седи на едно място...

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

За съжаление това е наболяла тема за една огромна част от модерното човечество, наред със затлъстяването, стреса и всички болести, които носи той и нецелесъобразния начин на живот като цяло.

Работата на много от нас за съжаление е пред компютър, което ни принуждава да прекараме почти целия ден обездвижени пред бюрото.

Не е нещо нетипично, че хората остават в седнало положение повече от 10 часа на ден, а това е вредно за здравето.

Отрицателните последствия от многочасовото седене се отразяват дори на онези, които са в добра физическа форма.

До тези изводи са стигнали учени от Педиатрията към Изследователския център на Източно Онтарио, Канада при първото по своя род изучаване на последствията от седенето за организма.

Наблюденията обхванали група деца, които гледат телевизия. Учените изследвали нивото на кръвното налягане и параметри на дишането.

Те преди всичко се интересували как многочасовото седене в училище, а след това и пред компютърния или теливизионния екран у дома влияе върху детския организъм.

Изводите не са успокояващи - след 2-7-часово седене в кръвта се увеличава нивото на захарта и намалява нивото на добрия холестерол, а също възникват фактори, които допринасят за появата на остеопороза.

Жените, които на работното си място седят 7 и повече часа дневно, са с по-голям риск от ракови болести в сравнение с тези, които седят по-малко от 3 часа дневно.

Освен това многочасовото седене води до затлъстяване.

Според специалистите всяко двучасово седене увеличава риска от затлъстяване с 5 на сто.
Звучи доста страшно, но все пак решение има:

Движете се в офиса: Дори и кратките разходки из офиса влияят доста ободрително върху обездвиженото тяло. За щастие в някои офиси мениджърите разумно са решили да сложат различни спортни игри и уреди. Ако и вие имате такива – използвайте ги, макар и само за по 5-6 минути.

Движете се след работа: Качването в колата и пльосването пред телевизора след това определено не е най-мъдрото решение. Опитайте се да се приучите да си ходите пеша.

Лято е и няма нищо по-хубаво от една свежа разходка след работа. Правите ли я, ще ви бъде благодарно не само тялото, но и разтоварващия от задачи мозък.

Спортувайте: Дори и „въразни“ от понеделник до петък, вие все пак имате своя уикенд. През почивните дни спортувайте колкото се може повече – независимо дали ще се отбиете в близкия басейн, или ще отидете в парка с колело.

Създайте собствените си здравословни навици.

КоментариКоментари

eter_nity ( преди 13 години )
За летните жеги плуването е решение, който може и има къде, водата е супер за релакс.., а и поддържа :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 13 години )
ходя пеша на работа и се прибирам пеша. Карам колело вечер. Не съм станала мис Фитнес, но се чувствам добре, а и го правя за да разтоварвам психически, не физически ;) Не че ще откажа второто, ако стане де
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
wildprincess ( преди 13 години )
И аз си мисля,че е от храната!Моите наблюдения са като на Sunnny-то.Тийнейджърите приличат на жени и мъже ,а не на деца!Само от храната е .Не може всички да се хранят нездравословно!И повечето се движат-ходят,спортуват или поне танцуват!Очевидно във всички храни има добавки,които не се отразяват добре на децата!Жалко!!!...Но сега кажете в тези жеги вие движите ли се?Аз дори гимнастиката не мога да си напрвя !
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
keiti ( преди 13 години )
Може би еволюираме:поне по мои наблюдения хората стават все по-високи и се развиват по-бързо през пубертета. Колкото до храната:имаме по-голям избор , но все от *** и отрови в плодовете и зеленчуците.Иначе статията си е вярна - хората не сме пригодени да седим. Поне аз ако 2-3 дена не се движа много, всичко ме заболява:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Sunnny ( преди 13 години )
Сутринта като отивах на работа видях в метрото няколко мнооого пухкави млади момичета и се зачудих какво има стана на поколението през последните 10 години, че наедряха така. Сравнявах снимки на 11 клас випуск 2000 и випуск 2010. Сегашните приличат на големи мъже и жени, за разлика от завършилите преди 10 години, които са си още с детските лица и структури били... Дали е от храната?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар