Добавките с витамин Е увеличават опасността от хеморагичен инсулт с 22 процента, съобщи Ройтерс.
В същото време пиенето на витамин Е намалява риска от исхемичен инсулт с 10 процента. Този вид инсулт обаче е много по-често срещан (около 70 процента от случаите).
Хеморагичният инсулт се предизвиква от спукване на кръвоносен съд в мозъка. При исхемичния инсулт съсирек пречи на кръвта да стигне до мозъка.
Ефектът от витамин Е за получаването на мозъчен удар е сравнително малък, подчертават учените от Франция, Германия и САЩ. Той е 0,8 повече хеморагични инсулта на 1000 души, пиещи добавката. Въпреки това те призовават витамин Е да не се пие безразборно.
От предишни изследвания е известно, че пиенето на витамин Е предпазва от сърдечносъдови заболявания. Затова около 13 процента от американците редовно пият добавката.
Много по-добре е този ефект да се търси със здравословен начин на живот и поддържане на кръвното налягане в нормални граници.
Още витамин Е:
Витамин Е и зехтин срещу напукани устни
Кои храни спират настинката и грипа при мъжете