IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Документален филм показва последиците от манията за тен

28 април 2011 08 09

Цената на хубавия тен понякога може да е прекалено висока

Снимка: Getty Images/ Guliver

Снимка: Getty Images/ Guliver

Документалната поредица „Красивият Ливърпул" ще развенчава митове за женската красота. Тя е проект на продуцентите Анди Купър и Лео Лей, които провели разследване за живота на местните в английския град.

Двамата мъже предупреждават, че много от средствата, използвани от жените, за да изглеждат като актриси и певици,носят опасни последици, като разследването им набляга на веществото мелатонин.

Прекомерната употреба на инжекции с този медикамент, използван за придобиване на тен, имат вредно действие върху организма. „ Аз и Лео сме чистокръвни ливърпулци и и виждахме забавната страна на града. Но колкото по-дълбоко, се ровихме, толкова по-стреснати останахме. Искам да кажа, че продукцията не показва живота на представителна извадка от жителите, а само на на тези, които са обсебени от тялото си", споделя единият от създателите на лентата.

Манията на дамите да имат тен, който да ги прави по-привлекателни и слаби, посредством инжекции с мелатонин, е сред акцентите на поредицата. По въпроса се беше изказала и звездата от женската банда „Гърлс Алауд" Никола Робъртс. Тя каза: „Бях доста несигурна, заради бледото си излъчване. Ако нямах тен, не се чувствах привлекателна. Но разбрах, че това е адски нездравословно. Не трябва да бъдем тъмни, за да сме красиви! Нуждата от тен, става като мания".

Жените по цял свят използват солариума като най-ефективен начин за бърз и целогодишен тен. Все още дерматолози по спорят доколко облъчването е полезно и доколко не. Новата мода включва използването на веществото мелатонин, което е познато като „хормон на младостта". Той е антиоксидант, който се бори с вредните радикали в организма и спомага пигментацията на кожата. Ала прекомерната му употреба и ниската информираност за действието му може само да навреди.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

PaolaG ( преди 12 години )
Авторът сигурен ли е, че става въпрос за мелатонин, а не за меланин ???
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
fa7al_error ( преди 12 години )
Е, много ми е интересно как точно мелатонинът има роля в образуването на тен(което е следствие от натрупването на пигмента меланин). Мелатонинът наистина има антиоксидантно действие, но той е отговорен за циркадния ритъм на организма.Тялото.бг, моля ви най-искрено - внимавайте с пунктуационните знаци и не ги употребявайте излишно, както е в следното изречение: "Нуждата от тен, става като мания.", както и в това: "Но колкото по-дълбоко, се ровихме..."
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар