IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колкото по-пълен, толкова по-глупав?

2 август 2011 10 11

По-пълните хора и пушачите са изложени на риск от деменция

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Оказа се, че трупането на килограми води не само до проблеми със сърцето, но и с мозъка, който започва да се свива.

До това заключение са достигнали група американски учени, цитирани от в. Daily Mail.

„Пушенето, диабетът и високото кръвно налягане имат ефект на бомба със закъснител и след известен период от време увреждат значително сивото вещество.

Лекарите трябва да съветват своите пациенти да започнат да водят по-здравословен начин на живот, докато не е късно, за да избегнат деменцията, когато вече стане твърде късно", предупреждават учените.

Споменатите резултати са получени от изследване, обхванало 1300 мъже и жени на средна възраст.

Тези, които са били с наднормено тегло и широки талии, са показали по-слаби резултати на тестовете за интелигентност.

Изследването е обхванало 10-годишен период.

Мозъкът се свива с времето, дори и при най-здравите хора. Но при тези, които се разболеят от диабет, смаляването на "командния център на паметта" става много по-бързо, отколкото
при хората без подобно заболяване.

Хипокампусът се свива и при пушачите, а хората с високо кръвно са по-склонни да дават по-лоши резултати в тестовете за интелигентност. Те състаряват мозъка си средно с осем години.

Учените се надяват, че резултатите от тяхното изследване ще стимулират хората да вземат необходимите мерки за промяна на живота си и ще прекратят вредните си навици, докато още могат.

Не е лошо и ние да се замислим.

 

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

petrova ( преди 12 години )
k4k4v1d4 ( преди 12 години )
Абе, то и умен човек, висящ по цял ден във фитнеса и друсащ с анаболи не съм видял, респективно кифла, висяща по цял ден в хирургията, солариума и козметика. То от толкова "красота" няма време една книга да отвори, вие мозък чакате. Дебелите имат още много да дебелеят, докато деградират до такава свещена простота, с дебел човек винаги имам какво да си кажа, за разлика от споменатите по-горе клонинги.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар