IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здрава кожа, красива кожа

4 август 2011 05 30

Тайната за младежки вид за по-дълго се крие в здравето на кожата, която би могла да „измами“ времето

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

 

За някои твърдението, че възрастта се определя от съзнанието, а не от материята, важи с пълна сила. Не за всички обаче това е така...

Тайната за младежки вид за по-дълго се крие в здравето на кожата, която би могла да „измами“ времето.

Кожата играе ролята на пелерина, която защитава органите ни от бактерии, химически вещества, както и вредните ултравиолетови лъчи. Участва в отделянето на отпадни продукти и в топлообмяната и регулацията на водния баланс в организма.

Освен това в нея са разположени голям брой осезателни, температурни и други нервни окончания.

 Кожата е изградена от два слоя. Най-горният слой е епидермисът. Клетките, които се намират в него, образуват кератин – белтъчно вещество, което има значение за защитната му функция.

В епидермиса се образува още и пигментът меланин, който пък предпазва организма от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи. От епидермиса са образувани също така и космите и ноктите, наричани „кожни придатъци“.

Вторият слой - дерма, съдържа структурните компоненти на кожата – колаген и еластин, които определят гладкостта и еластичността й.

Под дермата се намира подкожието, изградено предимно от мастна тъкан, която има различна изразителност в различните части на тялото, заедно с някои кръвоносни съдове, нервни и мускулни влакна.

 Отвъд биологията обаче, тънкото одеяло на тялото ни е обвивката, която показваме на света, а заедно с нейното здраве, започва и красотата... Най-важните грижи, които следва да полагаме, за да постигнем това са:

  • Почистване. Измиването на кожата трябва да става по начин, по който тя се чувства добре. За целта трябва да се изберат подходящите продукти, според типа кожа и да се измива редовно, за да бъде свежа.

 

  • Овлажняване. Ако кожата не е суха, тя няма нужда от овлажняване. В противен случай, тази стъпка е задължителна.

 

  • Защита от слънце. Слънцезащитният продукт трябва да бъде поне с фактор 15, за да предпазва от UV-лъчите. За хората с по-светъл тен, факторът трябва да бъде по-висок. Защитата от ултравиолетовите лъчи предпазва и от различни кожни заболявания, включително и рак.

  • "Правилна" консумация на храни и напитки. Като цяло – белтъчините са в наш плюс, а въглехидратите са лоши. Водата пък е извор на младост за кожата. С правилно хранене, което изключва консумация на захар, можем да поддържаме кожата си млада за по-дълго.

Oще новини за здравето, четете в Puls.bg

 

Автор - снимка

КоментариКоментари