Ангелика е краткотрайно многогодишно растение от семейство Apiaceae, към което спадат анасона, морковите, магданоза, копъра, кимиона и други.
Растението достига височина от 70 до 80 см. Дръжката е куха, оребрена с диаметър до 5 см. В средата на лятото растението започва да цъфти. Всяка една част от Ангелика има приятен и силен мирис.
Съществуват различни видове Ангелика: А. Archangelica, A. аtropurpurea, А. пolymorpha, А. gigas, А. Archangelica и други.
Всеки един вид има благоприятно действие върху човешкия организъм и се използва за облекчаването на различни болести.
Корените на растението се използват за стимулиране на храносмилането. Помагат при стомашно-чревни спазми и храносмилателни разстройства.
В китайските лекарства на билкова основа често срещан компонент е А. polymorpha. Тази разновидност на Ангелика е подходяща при болезнена менструация, менопауза, болки и спазми в коремната област, при артрит, настинки, грип и други.
Стъблата на А. аrchangelica се използват и в кулинарството за декорацията на различни сладкиши и десерти, където са приложими заради сладкия им вкус.
Листата могат да се използват като подправка за различни ястия, супи, яхнии, риба и пиле.
Етеричното масло извлечено от корени и семена на растението се използва за ароматизиране на ликьори, сладолед и бонбони.
Специалисти съветват да се внимава при търсенето на билката в природата, тъй като тя има ного двойници, които са отровни и опасни за здравето.
Всеки един от видовете Ангелика може да предизвика фоточувствителност на кожата или дерматит, което се дължи на наличието на фуранокумарини в растението. Консултирайте се със специалист преди да започнете консумацията и употребата на билката.
Още любопитни новини за здравето, може да научите от Puls.bg