IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хора, движете се!

4 ноември 2011 09 50

Обездвижването в офиса повишава риска от различни ракови заболявания

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Няма както да си кривим душата – навън е чудесна, слънчева есен и повярвайте, макар и сутрешният въздух да вледенява носовете, то едва ли ще намерите по-добър старт на работния ден от една свежа разходка до офиса.

Или поне по определена част от пътя до офиса, ако работите далеч от дома си.

И не ви го казваме просто ей така – ежендевното движение е много, много важно за здравето.

Ново изследване откри, че обездвижването повишава риска от развиване на ракови заболявания.

Според учени от Вашингтон, които изследвали тази зависимост в продължение на много години, всяка година в САЩ с обездвижването, или т.нар. Хиподинамия, са свързани 49 000 случая на рак на гърдата и 43 000 - на рак на дебелото черво.

Общо-взето многото часове, прекарани в седнало положение пред компютъра например, са рискови дори при хора, които всеки ден правят някакви физически упражнения. За тези, които не се движат изобщо да не говорим.

Факторите, които се влияят от заседналия начин на живот са например нивото на половите хормони, нивата на инсулин, по-голямата податливост на възпалителните процеси и затлъстяване.

За да избегнете всичко това, учените препоръчват по време на работа всеки час да се прави почивка и в продължение на 2 минути човек да се раздвижва по някакъв начин.

 

 

В офиса например е достатъчно да отидете пеша до съседния кабинет, вместо да звъните по телефона, да чатите или да пишете имейли.

За да не забравите да се движите, е хубаво да си го напомняте по някакъв начин – например с бележка, залепена на компютъра или някакъв римайндер в пощата.

Автор - снимка

КоментариКоментари