IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се справим с хъркането

3 ноември 2004 14 43

Да се справим с хъркането

На всеки се е случвало да чуе ужасния звук от хъркане и да не може да мигне цяла нощ. Особено на брачните половинки това е струвало немалко скандали и компромиси.

На какво всъщност се дьлжи хъркането? То се свързва с прекъсването на дишането по времо на съня, което се дължи на повишено кръвно налягане, стрес, сърдечносъдови проблеми, главоболие, депресия и умора. Най-простичкото обяснение гласи, че хъркането се причинява от вибрации на меките тъкани в задната част на гърлото.

Три са факторите, които допринасят за тези вибрации: слабите мускули на гърлото, които се отпускат в най-дълбокия стадий на съня, различни прашинки и частици, които запречват въздушния поток в трахеята, и затруднено дишане през носа, причинено от запушване на ноздрите, сенна хрема, полипи.

Установено е, че хората с наднормено тегло са предразположени три пъти повече към хъркане от слабите, а заклетите пушачи, чиито гърла ежедневно се дразнят от никотина,страдат от набъбване на лигавицата,което води до стеснение на трахеята - и оттам до звучно, и издайническо хъркане.

Досега са измислени какви ли не продукти за спиране на канонадата от стържещи среднощни звукове . Общо над 500 антихъркащи "изобретения" са патентовани само в САЩ, но може би най-популярният и изпитан начии е шут или ръчкане в ребрата на човека до нас или тропане по стената за съседа.

Британски специалисти по съня предлагат няколко съвета чрез които хъркането може да не се ликвидира напълно, но поне има шанс да се намали:

- Намалете теглото си и тонизирайте мускулите си.

-Избягвайте да гълтате антидепресанти. Също така алкохол и антихистаминови препарати, които предизвикват сънливост; и колкото и парадоксално да ви звучи, не вземайте хапчета за сън, ако знаете, че хъркате.

- Спете на твърд матрак и използвайте единична възглавница в добре
проветрена стая. Натрупването на няколко възглавници води до изкривяване на врата и кръста, с което се затруднява въздушният поток през трахеята.

- Консултирайте се с алерголог - вашето "спасение" може да бьде съвършено просто - може да се наложи единствено да замените една пухена възглавница със синтетична.

- Спрете да пушите (трудно е, но опитайте)

- Опитайте се да носите ортодонтско апаратче в устата си за през нощта, за да запазите езика на мястото му, а челюстта - напред.


В допълнение на всички тези мерки евентуална хирургическа намеса може да отстрани съществуващи полипи в носа или други нежелани образувания по меките тькани в носната кухина.

КоментариКоментари