IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет мита за рака на гърдата

13 май 2004 14 28

Може ли онзи секси сутиен с банели да причини рак на гърдата? Ами сладоледа с ягоди?

Десет мита за рака на гърдата

Може ли онзи секси сутиен с банели да причини рак на гърдата? Ами сладоледа с ягоди, който току що поръчах? Или хормоналната терапия? А как да разбера, че съм болна преди да е станало прекалено късно? А дали е вярно, че нови изследвания показват, че прегледа от лекар и мамограмата не са съвсем сигурни?

Много жени си задават постоянно тези и много други въпроси. Сред всичките тези слухове и неясноти около рака на гърдата (включително за това какво го причинява, как се диагностицира и лекува), е трудно да знаеш какво да мислиш, или правиш. Едно нещо обаче е сигурно. Да можете да разграничавате фактите от измислицата, може да се окаже разликата между живота и смъртта.

Мит 1

Наличието на рисков фактор за развитието на рак на гърдата означава, че неминуемо ще се разболеете


Няма рисков фактор, който сам или в комбинация с други такива да означава, че задължително ще се разболеете от рак на гърдата. Някои от факторите увеличават риска от заболяване по-малко от други. По-маловажните фактори са пушенето, пиенето (повече от 5 питиета седмично в течение на години). Други рискови фактори са, ако сте имали първия си менструален цикъл преди 12-годишна възраст, ако менструацията ви продължава след 50-годишна възраст или ако сте родили първото си дете след 30-годишна възраст. Ако при вас присъстват няколко от тези фактори, увеличаването на риска от заболяване става по-значим.

Дори и най-значимият фактор, семейната предразположеност към заболяването, не е сигурен белег, че ще развиете болестта. Аномалии в т. нар. гени на рака на гърдата BRCA1 и BRCA2 са много рискови фактори. Но межди 20% и 60% от жените, които носят тази наследствена обремененост не се разболяват оре рак на гърдата.

Мит 2

Ако никой в семейството ви не е имал рак на гърдата, то вие автоматично се изключвате от рисковата група


Всяка жена може да се разболее от рак на гърдата. Дори и някои мъже! Както вече казахме, най-рисковият фактор е наследствената обремененост, но само при около 10% от всички случаи на рак на гърдата този фактор е наличен. Около 85% от жените с рак на гърдата не са имали нито един болен член на семейството преди това. Ето защо за всички жени е важно редовно да се преглеждат.

Мит 3

Рискът от заболяване от рак на гърдата се предава само от майката, но не и от бащата


Вече е ясно, че гените, които предават риска от заболяване от рак на гърдата се предават и по бащина и по майчина линия. Така че се интересувайте за случаи на рак на гърдата в семействата и на майка си и на баща си. Освен това, около 1,500 случая на рак на гърдата се диагностицират при мъже в САЩ всяка година. Изследванията показват, че рака на гърдата при мъжете много по-често се причинява от генни аномалии, отколкото при жените. Така че, ако в семейството ви е имало мъж, който е бил болен от рак на гърдата, задължително кажете на лекаря си.

Мит 4

Независимо кои рискови фактори присъстват при вас, няма нужда да се притеснявате за рак на гърдата докато не настъпи менопаузата


Рискът за заболяване от рак на гърдата се увеличава с възрастта, но болестта може да се появи на всяка възраст.

Ето защо всички жени трябва да са много внимателни. По принцип специалистите препоръчват да се прави мамограма поне веднъж годишно след 40-годишна възраст, но е хубаво тези профилактични и периодични прегледи да започнат по-рано, ако в семейството ви е имало болен от рак на гърдата, особено в ранна възраст.

Мамограмата по принцип не е най-добрия метод за диагностициране на рак на гърдата при жени на по-малко от 40 години, защото тя не може да проникне през по-плътната тъкан на техните гърди. Така че лекарят може да препоръча преглед с ултразвук или магнитен резонанс.

Мит 5

Носенето на сутиен и използването на дезодоранти против изпотяване увеличава риска от рак на гърдата


Досега не е доказано клинично, че носенето на сутиен или използването на дезодоранти увеличава риска от заболяване от рак на гърдата. Според слуховете, сутиените, особено тези с банели, не позволяват на токсичните вещества да се изхвърлят от гръдната тъкан, защото спират потока на кръв и лимфа. Другия слух е, че дезодорантите против изпотяване не позволяват на тялото да се освободи от токсичните вещества, които причиняват рака на гърдата, защото спират потенето. Говори се също, че химическите вещества в дезодорантите също водят до рак н гърдата. Всичко това са само слухове а не научно потвърдени факти.

Мит 6

Ако имате по-малки гърди, риска да се разболеете от рак на гърдата е по-малък

Размерът тук няма значение. Всяка жена може да се разболее от рак на гърдата.

Мит 7

Нови изследвания показват, че използването на хормонална терапия, дори за кратък период от време, причинява рак на гърдата

Много жени с право се притесниха от резултатите на едно изследване, което показа, че хормонална терапия, комбинираща естроген и прогестин, леко увеличава риска от рак на гърдата. Едно по-ново изследване доказа същото нещо, но също така доказа, че рискът отново се връща в нормалните граници около шест месеца след приключването на терапията.

Това показаха изследвания върху жени, които са използвали хормонална терапия само за няколко месеца и при такива, които са я използвали дори повече от пет години.

Има и още нещо: резултатите от тези изследвания не важат за жени, които са се подлагали на терапия само с естроген. Терапията само с естроген дори и временно не увеличава риска от заболяване на рак на гърдата.

Мит 8

Приемането на високомаслени храни и млечни продукти увеличава риска

Различни изследвания са показали, че в страните, в които по принцип хората приемат по-малко мазнини, жените по-рядко страдат от рак на гърдата. Но по-голямата част от изследванията проведени в САЩ не са показвали, че има някаква значителна връзка между рака на гърдата и количеството на приеманите мазнини.

Защо тези два резултата си противоречат? Учените са склонни да вярват, че фактът, че жените в някои страни по рядко страдат от рак на гърдата от други, се дължи на други фактори като например, че жените в тези страни спортуват повече, пушат по-малко, тежат по-малко, имат различно генетично наследство, и околната среда е различна и влияе по различен начин. Едно нещо обаче е сигурно: прекалената пълнота след менопаузата е рисков фактор както за рак на гърдата така и за всички други видове рак, така че си заслужава да спазвате подходяща диета, за да избегнете прекалено наднорменото тегло.

Що се отнася до млечните продукти, резултатите от различните изследвания са доста противоречиви. Но най-голямото изследване, което включва 120000 жени, показа, че при жените преди менопаузата, които консумират нискомаслени или обезмаслени млечни продукти риска от рак на гърдата е по-малък.

Изследването обаче не показа някаква връзка между рака на гърдата и консумирането на млечни продукти при жените след менопаузата.

Мит 9

Мамограмите предпазват от рак на гърдата

Едно изследване сред 500 жени показа, че около 30 % смятат, че мамограмите предпазват от рак на гърдата. Истината е, че мамографа единствено диагностицира рака, но не предпазва от него.

Мит 10

Нови изследвания показват, че всъщност от мамограмите няма никаква полза

Две скорошни изследвания, едното, от които доста голямо и проведено от датски учени, показват, че редовните изследвания на мамограф не намаляват риска да умрете от рак на гърдата.

Други нови изследвания обаче имат противоречиви резултати. Това, което ние можем да ви посъветваме, за да получите най-добрите резултати от мамограмите, е да проучите кой е здравният център във вашия регион, където се правят най много изследвания на мамограф. Можете просто да отидете при някой специалист и да го попитате по колко изследвания прави. Колкото повече, толкова по-добре.

По принцип се смята, че специалистите които правят поне по 300 мамограми на месец, са по точни в диагнозите си.

КоментариКоментари