IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефектът от физическите упражнения за намаляване на холестерола

19 май 2004 17 54

Ефектът от физическите упражнения за намаляване на холестерола

Оставете физическите упражнения да упражнят магическите си способности

Ако искате да подобрите цялостно холестеролния си профил, направете една малка промяна в живота си: раздвижете се.

Животът понякога изглежда, че не играе честно с вас. С остаряването нивото на лошия холестерол в тялото ви обикновено се покачва, вероятно заради увеличаване на количеството на телесните мазнини. Междувременно фактори като променящи се нива на хормони, диети и пушене влияят на нивата на добрия холестерол, обикновено в грешната посока.

Но има нещо, което можете да направите, за да упражните повече контрол върху нивото ви на холестерол: изследвания са установили, че физическите упражнения, както с умерен, така и с висок интензитет, задействат биохимични промени в тялото ви, които понижават нивата на лошия холестерол и повишават нивата на добрия.

Физическите упражнения изглежда упражняват магическо въздействие най-вече чрез повишаване на нивата на добрия ви холестерол, който в последствие изгонва лошия холестерол от тялото ви. Колкото повече добър холестерол, толкова по-добре. За всяка единица повишение на нивата на добрия холестерол, рискът от сърдечни болести намалява с 3% при жените и 2% при мъжете.

Кой вид упражнения са най-подходящи?

Добрата новина: Всеки вид упражнения ще компенсират въздействието на заседналия начин на живот и ще бъдат от полза за здравето ви. Според някои най-нови изследвания даже няма нужда да губите тегло, за да пожънете реколтата на един активен начин на живот.

Що се отнася до холестерола, най-важно е количеството, а не вида на упражненията. Така че изберете този вид упражнения, който ви е най-приятен за изпълняване, и започвайте да ги правите.

Препоръчваме ви поне 5 дни седмично да правите минимум по 30 минути умерено интензивни физически упражнения като например ходене, джогинг или каране на колело. Това е горе-долу времето, което ви трябва, за да изминете 3,2 км с енергична походка. Но можете да натрупвате физическа активност и с краткотрайни физически занимания – 10 минути разхождане на кучето сутрин, 10-минутна разходка на обяд, и може би 10 минути на фитнестренажор или танцуване във всекидневната. Толкoва е лесно.

Най-важното е да правите физически упражнения редовно.

Откъде знаем

Учени изследвали около 60 жени, които ходели по 4,8 км на ден, 5 дни седмично, в продължение на 6 месеца. Те установили, че независимо дали жените ходели бързо (и вземали един километър за 7 минути) или по-бавно (и вземали същия километър за по-спокойни 12 минути), те всички повишили нивата на добрия холестерол с около 6%.

Ако не правите физически упражнения редовно, започнете сега. Ако сте физически активна и въпреки това имате нужда да понижите още високите нива на холестерола си, ето един съвет, който може да ви е от полза:

Интензивността на тренировката ви може също да повлияе на холестеролното ви ниво, така че ако продължите да правите същите упражнения, които вече ви допадат, ще има още по-голям ефект, ако просто повишите интензивността с една степен.

[break]

Как да започнете

Изследвания са установили, че простото увеличаване на количеството на ежедневната Ви физическа активност – разхождане на кучето 10 минути повече или качване по стълбите вместо с асансьора – ще окаже голямо влияние. Така че ако все още не сте се заели с упражнения, ще пожънете успехи дори ако започнете бавно и постепенно увеличите физическото си натоварване.

Ето още няколко начина да добавите активност в живота си:

- Направете си бърза разходка през обедната почивка.

- Паркирайте колата си на най-отдалеченото място на паркинга пред супермаркета.

- Ходете на гости на приятел с колело веднъж седмично.

- Запишете се на курс по танци или на каквото и да е групово занимание за морална подкрепа – и се забавлявайте!

- Инвестирайте в стъпкомер, за да имате представа колко стъпки правите всяка седмица.

- Посветете се на някое авантюристично хоби като туризъм, плаване, гребане или каране на ролери.

- Водете си дневник за физическата ви активност, поставяйте си цели и променяйте установената си практика с всеки сезон.

- Изберете си труден маратон или планински преход, който никога не сте си представяли, че можете да спечелите, и тренирайте за него.

- Самонаграждавайте се, самонаграждавайте се, самонаграждавайте се! (Какво ще кажете за нов шал, нов компакт диск или едно кино?).

КоментариКоментари