IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите сме най-слаби в Европа

25 ноември 2011 07 45

България е сред най-слабо засегнатите от затлъстяване страни в ЕС

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Румъния е страната в ЕС, в която броят на затлъстелите хора е най-малък, докато близо една четвърт от британците са с наднормено тегло, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Франс прес.

Процентното съотношение между затлъстелите хора и останалата част от населението варира между 8 на сто и 25 на сто сред 19-те страни членки на ЕС, за които са достъпни подобни данни.

Най-слабо засегнатите от този "сериозен здравословен проблем" страни са Румъния, където са затлъстели 8 процента от жените и 7,6 процента от мъжете, Италия (9,3 процента от жените и 11,3 процента от мъжете), България и Франция (12,7 процента от жените и 11,7 на сто мъжете).

Най-силно засегнати са Великобритания (23,9 на сто от жените и 22,1 на сто от мъжете), Малта (21,1 на сто от жените и 24,7 на сто от мъжете), Унгария, Латвия и Естония. Във въпросните

страни броят на затлъстелите хора се доближава до този в САЩ (26,8 на сто от жените и 27,6 на сто от мъжете).

Във всички страни затлъстяването при жените нараства с възрастта.

Във Великобритания обаче процентното съотношение на затлъстелите жени е особено голямо в две възрастови групи – 16,6 на сто сред 18-24-годишните и 20,7 на сто сред 25-44-годишните.

БТА

Автор - снимка

КоментариКоментари