IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омлет и бутчета за по-добра памет

25 ноември 2011 12 30

Храни с веществото холин предпазват мозъка от остаряване

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Учените откриха кое поддържа паметта и това е съставката холин, която е в определени храни. Ако често похапвате пиле, яйца, бобови храни и риба, то мозъкът ви ще работи на високи обороти.

Предишни изследвания върху пряката зависимост между храната и паметта бяха показали, че средиземноморската кухня (риба, зеленчуци и зехтин) е изключително полезна в тази насока.

Изследването на учените от университета в Бостън е обхванало 1400 души на възраст от 36 до 86 години. Резултатите показват, че мъжете и жените, приемащи повече холин, се представят по-добре на тестовете за памет от тези с най-нисък прием.

Участниците от първата група са били и по-малко застрашени от деменция и инсулт. В ежедневието разликата трудно се забелязва, но при измерване на дълготраен период, в който група хора не приема холин, се вижда, че тя е по-застрашена от влошаването на мозъчната дейност.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари