IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Презервативът е единственият сигурен начин за предпазване от СПИН

8 декември 2004 10 47

Презервативът е единственият сигурен начин за предпазване от СПИН

Хората са наясно с начините на предаване на ХИВ, но повечето от тях разчитат на шанса си, казва д-р Наталия Спиридонова, лекар-консултант в КАБКИС Студентски град

Красимира Хаджииванова

По данни на UNAIDS в момента по света има 37.2 милиона души с ХИВ-позитивен статус.

Към 1 декември 2004 година официално регистрираните ХИВ позитивни в България са 508 души. От тях 69% са мъже и 39% - жени. 70% от заразените са в активната възраст 20-40 години, като най-поразени от вируса са хората на възраст 20-29 години. При 90% от случаите заразата е предадена по полов път.

Изследването за ХИВ/СПИН в България може да бъде извършено напълно безплатно и анонимно в Кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН /КАБКИС/. Засега те са 9 на брой и се очаква да бъдат разкрити още 4. В момента такива кабинети има в следните български градове: Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Стара Загора, София.


1. Откога съществува КАБКИС Студентски град и има ли увеличение на посетителите от откриването му? Кои са по-чести клиенти – жените или мъжете?

Кабинетът работи от първи декември 2003 година и обикновено има увеличение на посетителите, когато има някакава медийна изява и хората разберат за съществуването ни.

През останалото време, средно на месец, посетителите са между 80 и 100 човека. Общо досега пациентите ни са между 1200 – 1300 човека, като мъжете са с около сто повече от жените. Тук изследването е напълно безплатно, доброволно и анонимно.

2. Как протича процесът на изследване в КАБКИС? Как се процедира, ако резултатът за ХИВ е положителен?

Когато човек влезе в кабинета, първо се запознаваме и гледам да завържем някакъв приятелски разговор. Той може да зададе абсолютно всички въпроси, които го интересуват по темата ХИВ/СПИН – това, което не знае, или нещо, което е прочел, но смята, че не отговаря на истината и иска да получи истинския отговор.

Също за начина на предаване на инфекцията, за предпазване от нея, или пък кога най-рано може да си направи тест, защо да го направи, какви са симптомите, каква е процедурата по самото изпълнение на теста и т.н.

Когато резултатът от теста е положителен, за наше съжаление, трябва да кажем на човека директно. Преди това той е минал задължително през всички видове сканиращи потвърдителни тестове, за да сме сигурни, че резултатът дсйствително е такъв. Оттук нататък какво ще направи този човек е абсолютно негово решение – може да си вземе резултата и просто да излезе оттук.

Най-доброто обаче би било, ако този човек се изследва със собственото си име и получи лечение. Може да се обърне и към неправителствени организации, като например „Каспар Хаузер”, които да го подкрепят по дългия път, по който той ще се научи да живее с мисълта, че носи вируса на ХИВ в кръвта си.

Важно е да се знае, че в този кабинет хората не се изследват със собственото си име, а само под индивидуален код, съставен от цифри. Изследването под име се извършва в Националната потвърдителна лаборатория.

3. Наясно ли са хората с начините на предаване на ХИВ и вероятността да се заразят с вируса на СПИН? Използват ли предпазни средства по време на секс или разчитат на шанса си?


От опита ми в този кабинет съм останала с впечатлението, че хората са наясно с начините на предаване на ХИВ и други полови болести.

Единственото изключение е, че повечето от тях смятат, че оралният секс не представлява опасност, а това не е така. За съжаление, повечето хора разчитат на шанса и не използват предпазни средства по време на секс.

Съществува една по-малка група от хора, които казват, че винаги използват презерватив. Другата група е от тези хора, които имат постоянен партньор и идват заедно с него, за да си направят тест и да разберат ХИВ статуса си.

Третата група хора са тези, които най-общо казано, действат на юнашко доверие – момчето или момичето изглежда добре, познаваме се от 1-2 месеца, той/тя излиза само с мен, няма други контакти и се чувства добре, значи мога да му/й вярвам.

4. За колко време става готов резултатът от изследването? Как се гарантира анонимността на всеки човек, който се изследва при вас?

Резултатът става готов за период от три до пет работни дни. Анонимността се гарантира с това, че хората се изследват под код, формиран от цифри. За този код ни е необходима единствено годината на раждане. Другото, което трябва да се знае, че хората, които идват да се изследват тук, трябва да са над 18 годишни. Ако са под 18 години, то с тях трябва да има родител.

Нямаме право да изследваме хора, ненавършили пълнолетие, тъй като има опасност родителите им след това да ни съдят.

5. Има ли сигурен начин за избягване на опасността от заразяване с ХИВ по полов път?

Презервативът е единственият сигурен начин за предпазване. Също така е хубаво, ако знаеш ХИВ статуса на партньора си и той знае твоя и двамата да имате сексуални контакти само помежду си.

6. Достатъчно информация ли се поднася на обществото във връзка със СПИН и другите полово предавани болести? Ако някой поиска да научи нещо повече по тази тема, към кого би могъл да се обърне?

Мисля че не се осигурява достатъчно информация. Ако някой иска да научи нещо повече по въпроса ХИВ/СПИН, би могъл да се обърне към личния си лекар или към нас, също и в Интернет има информация.

Смятам обаче, че все още в училище не се отделя достатъчно внимание на тази тема. Тук, в този кабинет, също идват деца, които ни задават въпроси и ни разпитват за неща, които ги интересуват в тази област. Те не са преобладаващата група от посетители, но все пак идват.

7. Известни ли са ви случаи на каквато и да е форма на дискриминация спрямо човек, носещ вируса на СПИН?

На мен – не. Защото моят контакт с тези хора е тук, в кабинета. И единственото отношение към тях тук е моето, а аз го знам.

За съжаление, те си тръгват и аз повече нямам връзка с тези хора. Освен това аз нямам право да съобщавам на никого за ХИВ-статуса на когото и да било. Човекът, който носи вируса, е този, който преценява на кого да съобщи този факт.

Къде можете да се изследвате за ХИВ/СПИН напълно безплатно, анонимно и доброволно:

КАБКИС София
СХЕИ, ул. “Враня” №20
ет. 5, стая 502
тел.: 02/ 833 40 99

КАБКИС Студентски град
кв. “Студентски град”
ул. “Арсо Пандурски” №8
/бившата Студентска поликлиника/
ет. 1, стая 15
тел.: 02/ 862 60 79

Център за сексуално здраве
СБАЛАГ Майчин дом
гр. София, ул. “Здраве” №2
тел.: 02/ 952 02 88

КАБКИС Благоевград
ХЕИ Благоевград
ул. “Братя Миладинови” №2
тел.: 073/ 88 76 90

КАБКИС Бургас
ХЕИ Бургас
ул. “Александровска” № 120
ет. 5, стая 38
тел.: 056/ 81 62 57

КАБКИС Варна
ХЕИ Варна
ул. “Брегалница” №3
ет. 5, стая 501
тел.: 052/ 63 27 78

КАБКИС Велико Търново
ХЕИ Велико Търново
ул. “Никола Габровски” №23
ет. 5, стая 504
тел. 062/ 60 34 47

КАБКИС Плевен
ХЕИ Плевен
ул. “Княз Ал. Батенберг” № 17
ет. 3, кабинет 307
тел.: 064 80 60 67

КАБКИС Пловдив
ХЕИ Пловдив
ул. “Перущица” №1
ет. 1, стая Б-1
теб.: 032/ 64 34 36

КАБКИС Стара Загора
ХЕИ Стара Загора
ул. “Стефан Караджа” №10, ет. 1
тел.: 042/ 60 41 51

КоментариКоментари

бгф ( преди 10 години )
Глупости на търкалета, презервативът изобщо не е сигурен начин за предпазване(нямам предвид скъсване или микроскопични дефекти, а качествени презервативи)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар