IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се предпазим от грипа

9 декември 2004 12 52

Как да се предпазим от грипа

Грипът е много по-тежък от простудата. Представлява остра заразна инфекция, причиняваща се от грипни вируси. Има три групи грипни вируси - А, В и С, които са по-устойчиви при ниски температури, с което се обяснява по-голямото разпространение на грипа през зимните месеци. Периодично има световни епидемии (пандемии), а на всеки 2 - 3 години има епидемии в отделните страни.

Грипът се предава по въздушно-капков път чрез говорене, кихане или кашляне. Грипните вируси се променят (мутират), с което се обясняват и честите рецидиви на болестта при един и същи човек - той не може да си създаде имунитет. Когато попаднат в организма, те развиват възпалителен процес, засягащ цялата дихателна система. Заболяването подтиска имунната система, което създава условия за появата на бактериална инфекция.

Симптомите на грипа включват висока температура, цялостна умора, слабост, суха кашлица, зачервено гърло, хрема, болки по ставите. При децата понякога има стомашни проблеми като гадене, повръщане или диария. Усложнение при грип може да бъде бактериална пневмония, може да се влошат хроничните заболявания (астма или диабет). При децата често се получава синузит или отит (възпаление на средното ухо).

Как да се предпазим:

Лабораторни изследвания показват, че екстрактът от грейпфрут е ефикасен дори срещу болестотворния грипен вирус А2.

Вземете чаена лъжичка шипков сироп (продава се в аптеките), 2 супени лъжици сок от цвекло и кисело мляко, и прибавете към сместа сока на половин лимон. Напитката е полезна и за всички, които страдат често от фарингити и тонзилити.

Ако вечерта се почувствате отпаднали, откажете се от храната и си пригответе противопростуден коктейл. Кипнете 1,5 л вода, когато леко поизстине, добавете 0,5 г витамин С, супена лъжица морска сол и сока на един лимон. Изпийте коктейла на малки глътки за час и половина, вземете горещ душ /вана, обуйте си вълнени чорапи и си легнете. Сутринта ще сте чувствате много по-добре!

Вирусите, които предизвикват грипа, попадат в нашето тяло през носа, очите или устата. Най-често ние сами се инфектираме чрез поставяне на заразените си ръце върху лицето (за да си избършем носа или разтъркаме очите).

Много по-трудно можем да ги прихванем по въздушен път. Според специалистите 80% от инфекциозните заболявания може да се избегнат, ако ръцете се измиват добре със сапун и вода.

Като допълнителна предпазна мярка за спиране на инфекцията през грипния период, е достатъчно 2 пъти на ден да се дезинфекцират ръцете, като се капват 2 - 3 капки Биоцитрин върху мокрите ръце, втрива се добре и след 1 - 2 мин. се изплакват с вода. Хората, работещи с пари са рисков фактор, тъй като парите минават от едни ръце в други, а по тях има много микроби. През грипния сезон те са потенциален източник на инфекции.

[break]

По отношение на разпространението на инфекцията по въздуха - ако се придобие навика да се поддържат носните канали чисти, то ще се сведе възможността от заболяване до минимум. Носните папили спират праха и вирусите, като не им позволяват да навлизат в организма.

Но така става, само когато носът е чист и се диша през него, а не през устата. Ние сами можем да си помогнем в успешното унищо-жаване на грипните вируси. За целта е достатъчно да се приготви разтвор от 3 капки Биоцитрин в 40 мл вода и преди всяко излизане навън (4 - 5 пъти на ден) да се накапва в носа. Лесно и ефикасно.

Много хора предпочитат поставянето на противогрипна ваксина като предпазна мярка. Трябва да се знае, че поставянето на грипна ваксина може в действителност да предизвика грип. Ефективността на ваксините е 60% до 90%, но не 100%. Определен процент от хората развиват заболяването, срещу което са се ваксинирали. Ваксините не са така безопасни, както се рекламира.

Всеки човек, сам за себе си, трябва да реши дали да поеме риска от поставянето на противогрипна ваксина или да се предпазва с някои от споменатите други средства.

В България има одобрени няколко медикамента за лечение на грип - Амантадин, Пимантадин, Занамивир, Оселтамивир. Те може да намалят продължителността на грипа с около 1 ден, ако приемането им започне до втория ден след първите симптоми. И 4-те медикамента имат странични ефекти - нервност, замаяност, затруднена концентрация, понякога гадене и повръщане.

Може да се вземат само по лекарско предписание и са ефикасни само срещу грипните вируси, но нямат ефект срещу други вируси или бактерии, причиняващи симптоми, сходни с тези на грипа.

Приложение на Биоцитрин: При първите признаци на грип се смесват 15 капки Биоцитрин със 150 мл вода или сок и се пие 3 пъти на ден или се приема 3 пъти по 1 капсула Биоцитрин. Другата възможност е да се смесят 45 капки Биоцитрин с 1 литър сок или билков чай и да се пие по малко през целия ден.

В случай, че грипът протича много тежко, може дневния прием да се увеличи до 80 - 100 капки, разделени на 5 пъти. Желателно е максималният брой капки за дневна доза да не надвишава телесното тегло в килограми.

Поставянето на препоръчания разтвор за нос и редовното гаргарене на гърлото може да предпазят от проникването на вредните вируси и бактерии в носа и гърлото, а оттам и от бронхиални инфекции на белите дробове и спомагат за по-бързото оздравяване.

Диета при простуда и грипни състояния: Съществуват проучвания, които доказват благоприятния ефект на различни хранителни диети по време на простудни заболявания.

Това са специалните диети, които трябва да се спазват през първите три дни от болестта. Това е времето, когато активността на острите вирусни инфекции са в своята кулминационна точка – температурата, макар и леко понижена, все още остава твърде висока, носът тече, очите сълзят, а гърлото е раздразнено.

Правилно съставеният хранителен режим би могъл да помогне изключително много на организма в този тежък период. В “оздравителното” меню на първо място трябва да бъдат включени напитките. От древни времена е известно, че течностите са отличен съюзник в борбата срещу простудата. Благодарение на напитките токсините, които се образуват докато организмът се бори с вируса, биват изведени извън тялото.

В този дух е препоръчително по време на болестта да се изпиват поне 2-3 литра течности на ден - вода, не много силен чай с лимон или вода, в която е добавен сок от лимон или портокал. Извън всякаква конкуренция е сокът от боровинки, в който се съдържат допълнително и други специфични антибактериални киселини.

За разнообразие могат да се консумират фабрични натурални сокове като най-подходящи са соковете от грейпфрут или портокал. Ако лигавицата на устната кухина е раздразнена, то тогава най-добре би било цитрусовите напитки да се заменят със сок от ябълка или праскова.

При простуда най-добре е да се избягват силният чай и кафето. Тези напитки допълнително натоварват сърцето и “помагат” за обезводняването на организма. Разбира се, целебните напитки също имат свой специфичен начин на приготвяне.

Трябва да се знае, че горските плодове и врялата вода са абсолютно несъвместими. При висока температура витамин С, който се съдържа в цитрусовите плодове и боровинките се разрушава. Неговото запазване е от голямо значение, тъй като това е витаминът, който помага на имунната система в борбата с простудата. Поради тази причина резените лимон не трябва да се добавят към чая, когато той е прекалено горещ.

Най-добре е да се изчака известно време напитката да изстине. Същото се отнася и за прясно изцедените сокове от лимон и портокал. Те също трябва да се добавят в топла вода. Поради високото си съдържа-ние на захар, желателно е фабричните натурални сокове да се разреждат с вода в отношение 1:1.

Сокът от боровинки се приготвя като горските плодове е необходимо предварително да се намачкат и да се размесят със захар в отношение 3:1. Две супени лъжици от така приготвената смес се разтварят в 0,5 литра топла вода.

Първият ден от болестта може да се прекара само на течности. Много заболявания на стомашно-чревния тракт обаче, при които на всеки 2-3 часа задължи- телно трябва да се приема храна, не позволяват диетата само на течности. В този случай най-подходящи през първия ден на заболяването да се приема обезмаслено кисело мляко и запечени плодове.

При всяко простудно заболяване влошеното състояние на организма се подобрява след 2-3 ден, когато се пробужда и апетитът. Добре е менюто през тези дни да е съставено от лесноусвоими продукти, изключвайки пържените, пикантните, маринованите и пушените ястия. Най-полезни са продуктите, богати на белтъчини, които помагат на организма за възстановяването на повредени от вирусите клетки. Лесносмилаеми белтъчини се съдържат в кисело- млечните продукти.

Също така може да бъдат включени запечени или варени меса без тлъстини и риба. Много полезни са и зеленчуковите супи. Тъй като хлебните продукти по принцип се усвояват трудно, хлябът в този период задължително трябва да бъде “вчерашен” или леко препечен. Ако заболяването протича с усложнения и са предписани антибиотици, колкото и зле да се чувства организмът, храната е задължителна. Антибиотичните медикаменти оказват силно въздействие върху стомашно-чревния тракт, което може да бъде смекчено единствено от храната.

Освен това в периода на лечение с антибиотици и 2- 3 седмици след него в ежедневното меню задължително трябва да присъстват киселомлечни продукти. Широко разпространено е мнението, че при простудните заболявания на всяка цена трябва да се консумират поливитаминни препарати.

Всъщност особена нужда от тях няма. Необходимото количество витамин С може да се набави със споменатите напитки – чай с лимон, сок от боровинки или под формата на таблетки.

Дихателните упражнения действат профилактично срещу всички проблеми, свързани с дишането. Упражненията за подобряване на диафрагмалното и ребрено дишане укрепват като цяло дихателната система на човешкия организъм.

За да се намали риска от евентуално заразяване с грип се избягват местата, където по принцип се събират повече хора.

Тъй като заразяването най-често се извършва през лигавицата на носа, по която се настаняват вирусите, намиращи се във въздуха, е добре преди всяко излизане да се намазва вътрешната част на носа с боров вазелин, специален балсам против студ или детски крем. Добре намазаната носова лигавица става невъзприемчива към вируси. Те умират още преди да успеят да проникнат по дихателните пътища.

Добре е да се избягват прашните места. Най-много вируси се крият именно там. Добре е да си носите кърпичка намокрена в екстракт от лавандула, пелин или бяла ела. Периодически тя трябва да се доближава към носа, особено, когато някой до вас се разкиха или започне да кашля. Летливите вещества, съдържащи се в тези екстракти убиват микробите.

Докато се пътува в градския транспорт е добре да държите в уста коренче от карамфил или коричка от портокал или лимон. Те предпазват от вирусните елементи, попаднали в носоглътката.

Избягвайте да пипате носа, бузите или очите, докато сте сред много хора. Веднага след като се приберете измийте ръцете си със сапун.

Всяка сутрин изпивайте по една чаша сок от портокал или грейпфрут. Вечер пък може да си хапвате по една скилидка чесън или дори лучена салата. Така се подсилва имунната система и се увеличават силите, борещи се с проникналите в организма микроби.

Добре е да се избягват всякакви контакти с “простудени” колеги в службата или приятели на обществени места.

Ако обаче въпреки предпазни мерки, сте установили, че все пак инфекцията не ви е подминала, веднага след като се приберете у дома направете гореща вана или душ и изпийте веднага таблетка аспирин и 2 таблетки аспирин С.

Преди сън си пригответе топло мляко с мед и изяжте само една лъжичка мед без нищо в добавка. Всичко това ще ви помогне на другата сутрин да се събудите по-бодри и по-здрави!

Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитация на бебета и деца.

КоментариКоментари

mihaela ( преди 11 години )