Липсата на желязо се среща много по-често, отколкото липсата на други витамини или минерали.
Ако сте забелязали, че се чувствате слаби, че ви боли глава и сте по-раздразнителни от обикновено, то със сигурност страдате от липса на желязо! Всъщност желязото се среща в много хранителни продукти, важното е да осигурявате на тялото си необходимото дневно количество.
Желязото, което се среща в животинските продукти, в червените меса, в черния дроб и яйцата се абсорбира много по-лесно от организма, отколкото желязото, което се среща в растенията, орехите и зърнените храни.
Тялото регулира приемането на желязо според нуждите си. Един човек, който страда от липса на желязо, ще усвои от два до три пъти повече желязо, отколкото някой, който няма този проблем, при изяждането на еднакво количество храна.
Определени групи хора са по-застрашени от недостиг на желязо. Ако принадлежите или си мислите че може да принадлежите към подобна група хора, се обърнете към личния си лекар, за да ви направи кръвни изследвания, с които да се установи с точност дали имате този проблем.
Бебета и деца: бързият им растеж изисква и голямо количество желязо в организма, набавено от разнообразни храни.
Жени: по време на менструацията се губи значително количество желязо.
Бременни: нуждата от желязо е много по-голяма, заради развиващото се детенце.
Стриктни вегетарианци: те не приемат желязо с животински произход, което се приема много по-лесно от организма.
Хора, подложени на постоянна диета: по принцип тяхното хранене не е балансирано и желязото в храната им е в ограничени количества.
Ако сте се причислили към една от тези групи, ето няколко съвета за справяне с проблема:
Не забравяйте за приемате ежедневно храни, които съдържат желязо, и с животински, и с растителен произход.
Когато приемате само растително желязо, погрижете се да хапнете и нещо, което съдържа много витамин С.
Избягвайте да пиете кафе или чай заедно с храна, богата на желязо, защото те пречат на усвояването му от организма.
Калцият също възпрепятства приемането на желязото. За това, ако взимате допълнително витамини, не приемайте заедно калция и желязото
Някои диетолози съветват да се готви вметални съдове, без покритие…Странно, нали!Някои изследвания показват, че една малка част се отделя в храната по време на готвене. Смесването на желязо с животински и растителен произход повишава приемането му от организма.
Най-добрите източници на жлеязо с животински произход са: червено месо, пиле, гъше месо и най-вече черен дроб. От растенията най-много желязо имат: броколите, спанакът и лещата.
Приемаме ли достатъчно желязо?
15 декември 2004 15 16








KristinSax разкрива красотата на инструменталната музика в "Частица от теб"
Конкурсът "Маргарита Арнаудова" отново събира млади хореографи
Драгомир Петров срещу мароканец на SENSHI 29: Целта е да съм добър пример за младите
Бащата на Сияна: Корупция е вещи лица и адвокати да решават кой ще лежи в затвора
На Земята започнаха силни магнитни бури
Две мощни светкавици удариха повърхността на Луната
Гигантска ударна вълна се разпространява през Млечния път
Опасна ли е за Земята черната дупка Gaia BH1
Левски трепери: ЦСКА се намира в най-добрата си форма
Фондация „Григор Димитров“ стартира национална програма „Образование за здраве“
Ламин Ямал разкри бъдещето си в Барса
Стефка е в миналото: Весела Лечева се подписа на стената на олимпийците в МОК
Задължителни ястия за Архангеловден
От хип-хоп клубовете в Харлем до подиумите на Висшата мода – историята на streetwear стила
Гледайте Made in EU с участието на Герасим Георгиев – Геро и Иван Бърнев от 21 ноември в кината
Изберете магическо кълбо и вижте какво ви очаква
Когнитивно-комуникативни нарушения: Скритите предизвикателства след травма на мозъка
Как да се справим със запека по време на бременност?
Уреаплазмена инфекция – една от причините за безплодие
Конференция: 15 години заедно за по-добър живот на хората с ревматологични заболявания
Остави коментар