IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се преборим с алергиите

12 май 2005 13 14

Да се преборим с алергиите

Алергиите са болест на цивилизацията като резултат от интензивното ползване на лекарствени средства от хората и в животновъдството, неконтролираното използване на пестициди и други препарати в земеделието.

Свидетели сме на истински бум на алергични заболявания, а лекарите твърдят, че само ескимосите в Северна Канада и аборигените в Австралия не страдат от алергии.

Причинителите на алергии са различни “алергени”, най-често попаднали в организма от външната среда. Алергични реакции могат да причинят хранителните продукти- пшеница и царевица, мляко и млечни произведения, кафе, чай, какао, шоколад, яйца, ягоди, малини, киви, лимони, портокали, ядки- фъстъци и бадеми, риби, раци, миди и скариди, соя,боб, грах, леща, репички, зеле, магданоз, целина, хрян, чесън, домати и картофи.

При хора с хранителни алергии балансираното хранене може да се постигне като се ограничават продуктите с висока алергична активност. Диетолозите препоръчват месото и рибата да се варят дълго. Желателно е да се консумира прясно приготвена храна за всяко ядене. Употребата на свежи и плодове и зеленчуци, които съдържат биологично активни вещества, спомагащи за пълното усвояване на храната.


Освен храната, организмът може да реагира на домашен прах, пух, козина, прашец от цветя ,треви и дървета, ухапвания от насекоми, лекарствени средства, химични вещества.


В повечето случаи симптомите са близки- отоци и сърбеж на устните, езика и небцетo, възпаление на венците,гадене и повръщане, главоболие, подтиснснатост и много други. Откриването на причинителя на алергията е дълъг процес, свързан с редица изследвания.

КоментариКоментари