IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, които ни състаряват

8 септември 2005 10 04

Добрият външен вид не е само плод на химическите съставки на козметичните продукти или на скалпела на пластичния хирург

Нещата, които ни състаряват

Добрият външен вид не е само плод на химическите съставки на козметичните продукти или на скалпела на пластичния хирург. Начинът ни на живот и хранителните навици са определящи за красотата и здравето на всеки от нас.

Представяме ви 10 неща, които със сигурност водят до преждевременно състаряване на кожата и влошават здравословното състояние на организма.

Стресът

Колкото и изтъркано да звучи, стресът наистина състарява. Доказано е, че при стресови ситуации намаляват защитни сили на организма, а клетките остаряват по-бързо.

За да се намали негативният ефект на стреса, първо трябва да си дадете сметка, че живеете под непрекъснато напрежение. В моментите, в които се почувствате напрегнати, започнете да дишате дълбоко и за секунди затворете очи. В дългосрочен план справянето със стреса е обвързано с промяна на начина ви на живот – практикуването на разтоварващ спорт или йога ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Пиенето на прекалено много алкохол... или на прекалено малко

Алкохолът в големи количества е пагубен не само за свежестта на кожата на лицето, а и за целия организъм. В същото време много изследвания показват, че алкохолът в малки количества (чаша червено вино на вечеря или една бира) са полезни за здравето и намаляват риска от сърдечен удар и заболявания на черния дроб.


Заседнал начин на живот

Липсата на движение е в основата на здравословните проблеми на повечето от нас. Не е нужно да ставате професионални състезатели по земна гимнастика. Като начало е достатъчно да ходите по 30 минути, няколко пъти в седмицата.

Огромните количества мазна храна

Враг номер едно на кръвоносните съдове, а оттам и на целия организъм, е холестеролът. Когато нивото му в организма се повиши, кръвоносните съдове се стесняват, притокът на кръв до клетките намалява и се стига до сърдечни проблеми.

Пушенето

Никотина и тютюневият дим са пагубни за здравето и красотата, това е факт. Пушенето намалява нивото на витамин С в клетките, запушва алвеолите в белите дробове, кожата придобива жълт оттенък... Дори неуспешния опит за спиране на цигарите е за предпочитане пред липсата на минимално усилие да се откажете от порока.

Замърсеният въздух

Отровните газове, които се изхвърлят от автомобили и заводите, влияят изключително лошо върху организма. Тъй като вече е трудно да се живее на място без такива замърсители, правете колкото възможно по-често екскурзии сред природата, където да се „надишате“ с чист въздух.

Прекомерно излагане на слънце

Излагането на слънце изсушава кожата и повишава риска от поява на рак на кожата. Особено ако е от два до четири след обед и без слънцезащитен крем. Не вгорчавайте радостта си от слънчевите лъчи и бъдете предпазливи.

Безсънието

Сънят е единственото средство, чрез което организмът и съзнанието ни си почиват пълноценно. Превърнете спалнята си в място за отмора и си осигурете достатъчно сън.

Наднорменото тегло

Многото килограми водят до поява на диабет, сърдечни болести, дори рак. Намерете хранителен режим, който да отговаря на начина ви на живот и нека храната стане за вас средство, а не цел.

Захарта

Сладкишите и бялата захар в големи количества повишават теглото и вредят на зъбите. Тъй като все пак сладкото помага за отделяне на хормона на щастието, заменете тортите с плодова салата.

КоментариКоментари