IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да предпазим кожата на тялото си от стреса

16 май 2005 20 02

Как да предпазим кожата на тялото си от стреса

Стресът в малки дози е полезен, казват специалистите. Но дори и малкият стрес не пропуска да остави видим отпечатък – лицето посърва, под очите се появяват тъмни кръгове, кожата на цялото тяло изпръхва и се опъва.

За тялото стресът идва не само от претоварената програма и крайните срокове за спешните задачи. Кожата на тялото се стресира от температурните разлики, от неподходящата материя на дрехите, от сухия въздух в помещенията. По време на стрес снабдяването на кожата с кислород и хранителни вещества намалява, тъй като те се пренасочват към “горещите точки” като сърцето и главния мозък.

От това кожата се изсушава, губи обичайния си свеж вид, възможно е да се появят червеникави петна или лющене в определени участъци. С напредването на възрастта тези симптоми се засилват и стават по-видими.

Рязката промяна на температурата при смяна на сезоните травмира клетките на кожата в дълбочина и ако те не са подготвени за тази атака, пораженията на повърхността остават месеци наред. Тънката и суха кожа страда повече. Тя по-трудно се адаптира към всякакви климатични промени, защото има ограничени ресурси за защита.

Един много лесен тест показва дали кожата има спешна нужда от подхранване. Притиснете леко с палец и показалец кожата на стомаха. Ако забелязвате фини малки бръчици, това е сигурен белег, че кожата е дехидратирана и остарява. Нежната паяжинка е знак, че вода липсва не само на повърхността, но и в самата клетка, което води до забавяне на нейните функции и до бързото й стареене.

Обезводнената кожа лесно става жертва, както на минусовите температури, така и на първите милувки на слънцето. Ежедневният душ я изтощава допълнително, особено ако е в комбинация със силен сапун.

Какво може да се направи?

Започнете с един козметичен масаж – той прекрасно сваля напрежението, съветва Nivea.

Когато организмът е на предела на силите си, трябва да се избягват процедури с апаратура, тъй като могат да доведат до нежелани последствия.

Много ефикасна в случая е ароматерапията. Полезни са съчетанията от масла като мента, бергамот, сандал, здравец и такива, които действат благотворно на вегетативната нервна система - лавандула, маточина.

Използвайте подходящ хидратиращ лосион или тоалетно мляко за тяло. Те са задължителни след ежедневния душ, защото осигуряват допълнителна влага за кожата. Активните съставки в тези продукти действат не само на повърхността на кожата, а и в дълбочина като набавят ценни вещества и микроелементи за клетките.

Всеки тип кожа има нужда и от силна витаминозна храна. Витамините в козметичните продукти за тяло помагат да се изгради защита на повърхността, имат антиоксидантно действие и участват във всички процеси на кожата.

КоментариКоментари