IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Край с наденичките. Причиняват рак!

15 януари 2012 07 38

Внимавайте с мазното обработено месо, защото никак не е полезно!

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Любителите на сочните наденички ще бъдат крайно изненадани от последното изследване на шведски учени. Според тях една наденичка дневно увеличава с близо 20% възможността да хванат рак на панкреаса.

Не само наденичката е вредна според специалистите от института "Каролинска" в Стокхолм, а и всяко обработено месо.

Ракът на панкреаса често е наричан "тихия убиец", защото в ранните си стадии не поражда никакви симптоми. Или когато са констатирани, те са доста заблуждаващи - болки в гърба, загуба на тегло и на апетит.

Това е една от най-смъртоносните болести и обикновен се хваща от лекарите прекалено късно.

Шведските учени са изключително разтревожени от последните си проучвания, тъй като бързата храна (т.нар. фастфууд) е превзела почти целия свят и стотици хиляди хора са придобили вредния навик да залъгват града с подобни продукти. 50 гр. обработено месо дневно води до 20 процентно увеличение на риска от инфаркт. Това е равностойно на
няколко резенчета шунка или салам, на един хот дог, на една наденичка или на две резенчета бекон. При консумация на 100 грама на ден, или един малък бургер, се увеличава рискът от фаталното заболяване с 38 процента, а на 150 грама - с 57 на сто!

Важно е да се отбележи, че тези стойности са изчислени за непушачите. Пушачите са изложени на 74% по-висок риск от хващане на болестта.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Kris-Pis ( преди 13 години )
Аз лично повече никога няма да ям наденица...защото, докато ядях такава, си счупих част от зъб с някакво кокалче...Побеснях!Кой знае какви боклучи тъпчат вътре...!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Edna ( преди 13 години )
всякаква обработена храна, т.нар полуфабрикати, е вредна. За да се удължи срока й, се използват какви ли не химикали. Колкото по-близко е до оригиналния си вид храната, толкова по-добре. Т.е по-добре пържола, отколкото наденица. По-добре печена чушка, околкото готова лютеница.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
etoile ( преди 13 години )
Е в България наденичките са пълни със соя, а соята предпазва от рак така че няма страшно:) А пък инфаркта и инсулта са последствия от висцералните мазнини, те се трупат от ядене на fast food.Извода е - контролирайте си теглото и яжте от всичко по малко:) За слабия човек две наденички не са фатални:)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар