Здравото сърце е не само, резултат от добра генетична карта, но и от добри хранителни навици. Правилното хранене е съществена част от здравословния начин на живот и тук не става въпрос за диети! По-скоро за мисъл каква храна да консумираме, така че сърцето ни да ни служи максимално дълго и качествено. Замислете се – достатъчно е да елиминирате олиото от тигана и можете да предотврати запушването на артериите и кръвоносните съдове.
Предлагаме ви 5 лесни промени в храненето, които макар и малки са огромна крачка по пътя на „здравото сърце". Най-важното е да намалите и дори преустановите приема на сол и мазнини.
1. Вместо да пържите в мазнина, задушавайте храната си в малко вода като използвате тиган с незалепващо покритие. Той може да бъде тефлонов или пък от неръждаема стомана.
2. Ако все пак сте свикнали да готвите със слънчогледово олио, опитайте да го замените със зехтин „екстра върджин" или със масло от рапица. Те са с по-високо съдържание на мононенаситени "добри" мазнини и ниско съдържание на наситени "лоши" мазнини. Рапицата е растение, което има много ценни диетични качества. То може да бъде смесвано с други мазнини, защото няма силен или натрапчив вкус и аромат.
3. Наблягайте на "постните" меса - риба, пилешко и пуешко. А преди да сложите свинските или телешките пържоли в тигана, изрежете всички видими тлъстини от тях.
4. Подсилвайте вкусът на ястията с лук и/или чесън, а от подправките използвайте чили на прах или пресен кориандър. Ограничете употребата на сол или различни фиксове, които също са с високо съдържание на сол, която съдържа натрий – вреден за артериите.
5. В последно време животът стана много динамичен и хората все повече консумират пакетирана храна. Имайте предвид, че обикновено тя е с високо съдържание на сол и консерванти. Четете етикетите на храните и купувайте такива, които не съдържат трансмазнини (хидрогенирани).