Американски учени откриха съставката в маргарина, която предизвиква агресия у хората. Това са трансмастните киселини, които се срещат в големи количества не само в този хранителен продукт, но и в други нездравословни ястия и сладкиши с дълъг срок на годност. Изследователите от Калифорнийския университет предупреждават директорите на затворите и училищата много да внимават какво предлагат в своите столове. Маргаринът при всички случаи трябва да бъде изключен от менюто, за да се избегнат агресивни прояви.
Ръководителката на проучването Беатрис Голъмб заяви, че нейният екип безспорно е доказал връзката на повишените дози трансмастни киселини с риск от агресивно поведение и силна раздразнителност. Тези съставки нанасят и други вреди. Те водят до повишаването на холестерола, до инсулинова резистентност, до възпаления и сърдечносъдови проблеми.
По време на проучването били тествани 945 мъже и жени. Те попълнили анкети за хранителния си режим, от които ставало видно съдържанието на транс мазнини в менюто им, както и за проявите им на раздразнително поведение на работното място и у дома.
Не се заблуждавайте от фалшивите масла за мазане, които са изтъквани като здравословни, дори да пише "няма транс мазнини" върху етикета на вашия маргарин, по-скоро производителят е намалил съдържанието им, но всъщност пак има! Използвайте истинско масло вместо това. Бъдете подозрителни към всяка храна, която съдържа растителни масла, описани на етикета. Това е знак, че мазнините вътре не трябва да се консумират.
Коментари