IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храните с най-много скрита сол в тях

3 април 2012 09 40

Едва ли бихте очаквали студените кофеинови напитки да са сред тях

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Солта е без калории, с естествен произход и имате нужда от 180-500 мг на ден, за да може нервната ви система и мускулите да работят, както трябва. Но прекалената употреба увеличава риска от сериозни заболявания като остеопороза, камъни в бъбреците, гастритни язви и високо кръвно налягане.

Ако мислите, че успявате да се вместите в позволеното количество само като се съобразявате с посягането към солницата, сте далече от истината.  Добавянето на сол е част от производствения процес на много храни – за да узрее сиренето, да стане по-крехко месото, да е по-малко лепкаво тестото и т.н. Не усещате колко солени са тези храни заради другите овкусители, които се добавят. Ще останете изненадани от факта, кои храни са сред най-солените. А ето ги и тях:

Напитки с кафе

Едва ли сте допускали, че в ледените напитки с кафе има много сол, но се оказва, че е точно така. В кафето Фрапучино на Старбъкс се крият 220 мг сол.

Доматен сос

Ако обвинявате само сиренето в пицата за жаждата си след нея, значи грешите. Доматеният сос е също толкова отговорен за голямото количество сол в пицата. Една четвърт чаша от него съдържа 410 мг сол. Ако имате такава опция, изберете сос, на чиято опаковка е уточнено, че съдържа малко количество сол.

Гевреци

Хората обиновено ги избягват заради въглехидратите, на които са богати, но трябва да се имат предвид и 500-те мг сол, които гевреците доставят на организма ви.

Зърнени закуски

Някои от тях имат лоша репутация заради захарта, която съдържат, но какво ще кажете за това – само една чаша зърнена закуска ще ви даде цели 230 мг сол. Можете да изберете варианти без сол, просто четете внимателно етикетите.

Консервирани зеленчуци

Най-добре е да консумирате пресни зеленчуци, но ако нямате такава възможност, купувайте консервирани, които са по-пестеливи на сол. Потърсете информация за съдържанието на сол на опаковката, защото някои консерви със зелен фасул може да съдържат 400 мг сол.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

P!nkWorld ( преди 11 години )
MishaG ( преди 12 години )
Ужас, наистина солта се крие в най-невероятни напитки и храни - като в кафето и зърнените закуски например!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар