Родителите и зъболекарите отдавна знаят, че прекалената консумация на захар разваля зъбите. Кариесите се появяват, когато бактериите превръщат захарта в разяждаща емайла киселина.
Но дали алтернативите на захарта са по-безопасни? Според проучване публикувано от Британският Дентален Журнал, съществуват много малко доказателства за това. Дори е установено, че най-често използваните подсладители като ксилитол и сорбитол могат да причинят повреда на емайла, ако се приемат в комбинация с добавки като консерванти и изкуствени аромати и оцветители.
Американската асоциация по безопасността на храните и лекарствата и Европейският съюз са одобрили употребата на ксилитол в дъвките, защото се смята, че той не ферментира в разяждаща емайла киселина, а и увеличава продукцията на ензимите в слюнката, което е добре за предотвратяване на образуването на кариеси.
Така че относно ксилитолът има доста противоречия, но със сигурност изследването е показало, че той е по-добрата опция от по-евтината му алтернатива – сорбитола, който ферментира в разяждаща емайла.
Когато избирате дъвки, по-добре вземете такива, подсладени със ксилитол, отколкото със сорбитол. А ако имате домашен любимец, пазете дъвки и храни съдържащи ксилитол далече от тях, защото те причиняват опасно бързо спадане на нивото на кръвната им захар.