IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Безопасни ли са дъвките без захар за зъбите ни?

21 май 2012 05 20

Оказва се, че не само захарта причинява кариеси

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Родителите и зъболекарите отдавна знаят, че прекалената консумация на захар разваля зъбите. Кариесите се появяват, когато бактериите превръщат захарта в разяждаща емайла киселина.

Но дали алтернативите на захарта са по-безопасни? Според проучване публикувано от Британският Дентален Журнал, съществуват много малко доказателства за това. Дори е установено, че най-често използваните подсладители като ксилитол и сорбитол могат да причинят повреда на емайла, ако се приемат в комбинация с добавки като консерванти и изкуствени аромати и оцветители.

Американската асоциация по безопасността на храните и лекарствата и Европейският съюз са одобрили употребата на ксилитол в дъвките, защото се смята, че той не ферментира в разяждаща емайла киселина, а и увеличава продукцията на ензимите в слюнката, което е добре за предотвратяване на образуването на кариеси.

Така че относно ксилитолът има доста противоречия, но със сигурност изследването е показало, че той е по-добрата опция от по-евтината му алтернатива – сорбитола, който ферментира в разяждаща емайла.

Когато избирате дъвки, по-добре вземете такива, подсладени със ксилитол, отколкото със сорбитол. А ако имате домашен любимец, пазете дъвки и храни съдържащи ксилитол далече от тях, защото те причиняват опасно бързо спадане на нивото на кръвната им захар.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

Стамат ( преди 12 години )
Много неща има да се каже за дъвчиците. Ама защо нито дума за флуорида, лъвчета... А защо нищо за аспартамчето. Рупкайте си здраво и после се чудете откъде тази остеопороза.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар