fallback

Бобовите растения намалявaт холестерола и кръвната захар

19 December 2005 10:31

Ястията, които съдържат боб, грах или леща са изключително полезни за здравето и трябва да са неизменна част от седмичното меню

Ястията, които съдържат боб, грах или леща са изключително полезни за здравето и трябва да са неизменна част от седмичното меню. Още преди 20 години списанието “American Journal of Clinical Nutrition” излезе с поредица от статии , че различните видове бобови храни могат да понижават холестерола и триглицеридите като субстанция в тялото. Консумирането на овесени ядки и бобена чорба три пъти седмично е идеалната комбинация за борба с високите нива на холестерола в къвта. Доказано е още, че веществата в бобените храни са истинско лекарство за диабетиците.Тези храни понижават нивото на кръвната захар и препоръчително за всички страдащи от диабет да приемат бобови храни поне три пъти седмично. Много важна съставка в бобените храни е и калият, който понижава кръвното налягане и предпазва от инфаркт и проблеми с бъбреците. Различните видове храни съдържат различно количество калий, като най-много има в белия боб, широко разпространен у нас. Не напразно соята е известна и като замесител на месото. Тя, заедно с лещата, доставят на организма протеините, които се срещат в месните храни. Тъй като месните протеини са изключително важни за балнсирания хранителен режим, се препоръчва на вегетарианците да наблегнат на бобовите храни. Бобовите храни намират място дори в музикалния бизнес. Най-нашумялата напоследък група- Black eyed peas, всъщност е кръстена на вид боб. Зърната му са с много малки размери, а окраската му прилича на много тъмно кафяви, до черни очи.
Сподели
1 коментара
fallback