IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 начина да се отървете от комарите

13 юни 2012 10 50

Дръжте досадните насекоми далеч

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

През летния сезон ни чакат хиляди удоволствия под открито небе – пикници и барбекюта с приятели и близки, вечери на открито и то по оскъдно облекло. Всичко това си е, един вид възможност за пир на досадните комари, които започват да ни атакуват без никакво притеснение. Тяхното настървено жужене може дори да ни развали настроението. Да не говорим, че в някои части на света ухапването от комар може да бъде не само неприятно, но и опасно (има места, където комарите пренасят зарази).

За да не ставате част от тяхното вкусно меню следвайте тези шест съвета. Дано са ви полезни!

1. Избягвайте изгреви и залези

Би било разумно, ако е възможно разбира се, да планирате своите дейности на открито през лятото, така че да избегнете престоя навън, когато комарите са най-активни, тоест по изгрев и залез слънце.

2. Стойте на прохладно място

Ако стоите на добре климатизирано или вентилирано място (дори това да е вашата веранда), където да има постоянен поток на лек вятър (може и от вентилатор), ще успеете да се предпазите от досадните кръвопийци. Комарите са слаби летци, и не могат да се движат срещу или в рамките на въздушната струя.

3. Включете лампи (светлини) срещу комари

Ако нямате такава - си купете и ги използвайте. Те наистина са ефикасни и отблъскват неприятните насекоми. Продават се и ароматни свещи, които имат същото свойство, обикновено са в жълт, цитрусов цвят, но са доста по-слаби като защитно средство, но са и по-евтини.

4. Облечете се разумно

Ако се намирате на място, което гъмжи от комари, най-добре се обличайте в светли, широки дрехи (например от лен) и гледайте те да покриват вашите крайници. По-хлабавите материи, които не прилепват плътно по кожата ще ви предпазят от ухапване.

5. Не се разделяйте с вашия репелент

Има много видове репеленти на пазара, които ще ви предпазят не само от комарите, но и от всички видове хапещи насекоми като бълхи и кърлежи. Все пак гледайте да ги прилагате правилно като не прекалявате с употребата им! Голяма част от тях могат да ви навредят, защото съдържат диетил-мета-толуамид (DEET), а вече има изследвания, че това вещество уврежда мозъчните клетки. Посъветвайте се с вашия педиатър кои марки могат да се ползват за деца. По принцип не е препоръчително да мажете (пръскате) с подобен продукт бебе, на възраст под два месеца.

6. Използвайте етерчини масла

Като естествен репелент можете да използвате маслата от лимон и евкалипт, чиято миризма също отблъсква комарите. Етеричното масло от лавандула също мирише страхотно и може да бъде добро средство за отблъскване на кръвопийците.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари