IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработва се ново лекарство срещу рака

14 юни 2012 13 00

Но все още страничните ефекти са сериозни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

В едно изследване анонсирано от Bristol-Meyers Squibb и публикувано в New England Journal of Medicine, е открито лекарство, което може да помогне на имунната система да се пребори с някои видове рак. Изследването е било фокусирано върху рак на белите дробове, метастатична меланома и карцином на бъбреците.

Имуноонкологията е област, в която Bristol-Meyers Squibb си е поставила цел да се развива. В настоящето имунната система на човек не е способна да се справи с раковите клетки, защото те изпращат сигнали до нея, които фактически спират нейните атаки към раковите клетки. Целта на тестваното лекарство, познато като BMS-936558, е да спре тези сигнали и да позволи на имунната система да си свърши работата.

 

За съжаление е рано да се каже, че е намерен успешен лек за рака, защото това лекарство, както и други преди него, които са имали същата цел, предизвикват силни странични реакции и вредят на други части на тялото. Това лекарство е свързано с 3 случая на смърт от възпаление на тъканта на белия дроб.

Други странични ефекти включват диария, гадене, загуба на апетит, летаргия и обриви, а по-сериозните са загуба на пигментацията на кожата, подуване на вътрешни органи, хепатит, възпаление на някои жлези с вътрешна секреция.

Това означава, че работата и проучванията по предотвратяването на тези странични ефекти от лекарството продължават.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари