IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да не се разболяваме през лятото?

21 юни 2012 05 20

Топлото време не ни гарантира, че няма да настинем

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

С наближаване на лятото, трябва да помислим не само какъв защитен крем ни е необходим, но и за евентуалната възможност да се разболеем.

Високите температури не ни гарантират, че настинката ще ни подмине. Дори именно жегата ни заблуждава. Без да се замисляме, подлъгани, че е топло и няма опасност, ние правим някои груби грешки като например, да прекалим с климатика или пък да влизаме в студеното море.

Ето и кои са основните предпоставки за това да се разболеем през лятото и съвети как да се предпазим:

1. Климатикът

Най-честата ситуация: градусите навън са до небето, а тези в стаята/офиса правопропорционално надолу. За да избегнете опасността от настинка, уверете се, че няма отворени врати и прозорци, докато е включен климатикът. Също така спазвайте правилото – температурата в стаята трябва да е само с пет градуса по-ниска от тази навън.

2. Изненадите на времето

Понякога, дори и лятото, се случва да има някой и друг по-студен или дъждовен ден. Ако излизате сутрин за работа, пренебрегвайки прогнозата за времето, а осланяйки се на мотото „лято е“, има реална опасност да се разболеете. Най-добре проверявайте какво ще бъде времето ден за ден, за да избегнете неприятните природни изненади.

3. Летният гардероб

Дори навън да е много горещо, в офиса, например, градусите далеч няма да са толкова високи. Така че съобразявайте облеклото си не само за пътя до работа, а и за по-продължителното време, когато сте там. А и в крайна сметка на никого няма да натежи едно сако, нали?

4. Сладолед и студени напитки

Понякога толкова искаме да се охладим, че пием буквално ледени напитки или пък прекаляваме със сладоледа. За гърлото ни това може да бъде малък шок и логично, да започнат и болките. А след гърлото идва и цялостната настинка. Най-добре пийте течности на малко по-ниска от стайната температура, а сладоледа консумирайте на малки парченца.

5. Плуване

Плуването е здраве, така че единственото нещо, което може да кажем е, че преди да влезете във водата трябва да проверите температурата ѝ с ръка.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

klizmi.net ( преди 11 години )
Плуването, спорта, и туризма закаляват тялото. Не си спомням да съм боледувал през лятото :)
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар