Нискокалоричните дресинги и сосове за салати може да помагат на човек да поддържа теглото си в рамки, но с тях организма усвоява много по-малко от полезните съставки на зеленчуците, отколкото със стандартните.
Дресингите с по-голямо съдържание на мазнини помагат за усвояването на каротеноидите. Тези съставки на зеленчуците намаляват опасността от рак и сърдечносъдови заболявания.
Учените от университета на Айова са давали на 29 доброволци салати, подправени с олио от канола (рапица), заради мононаситените мазнини и с олио от царевица заради полинаситените мазнини.
Мазнините били слагани в различни дози - по три, осем и 20 грама, за да се види дали количеството им има значение за общия резултат. Кръвта на участниците била изследвана за мастноразтворимите каротеноиди, които намаляват опасността от хронични и дегенеративни заболявания.
Резултатите показали, че освен при олиото от канола, колкото повече мазнини се използват, толкова повече каротеноиди се усвояват. Ползата от олиото от царевица зависи най-много от дозата. С олиото от канола се усвояват еднакво количество каротеноиди и при три, и при 20 гр.
При царевичното олио колкото повече е то, толкова повече каротеноиди се усвояват. Зехтинът има сходно действие с олиото от канола -
усвояването на каротеноиди е еднакво и при три, и при 20 гр.
От тези резултати става ясно, че трябва да слагаме мазнини в салатите си и да забравим за диетичните сосове.