IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраняват солите за баня – действат като кокаин

27 юли 2012 05 20

Солите имат същия ефект върху мозъка като кокаина

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Дизайнерският наркотик мефедрон влияе по същия начин на мозъка, както кокаина. Мефедронът е забранен във Великобритания и класифициран като наркотик от клас Б през 2010 година.

Също така наркотикът е една от активните съставки в солите за баня, с които в САЩ се обяснява вълна от канибалски атаки. Най-скандалният случай е с мъж на име Руди Юджийн, който беше застрелян от полицията, след като разкъса по-голямата част от лицето на бездомник със зъби.

Мефедонът става все по-популярен последните пет години, тъй като намирането му е лесно. Най-новите изследвания показват, че мефедонът действа по същия начин на мозъка, както кокаина – предразполага към злоупотреба и развиване на зависимост.

Изследвания за ефекта на мефедрона били направени върху лабораторни мишки. Разработили технология, с която да се измери влиянието на наркотика. Според доктор Карл Маланга от Университета в Северна Каролина „ефектът на мефедрона е много сходен с този на кокаина и следователно има опасност от пристрастяване“.

Милата година Администрацията за борба с наркотиците на САЩ постави мефедрона под номер едно в списъка с контролирани вещества за една година, в очакване на по-нататъшно проучване.

На девети юли тази година президентът на САЩ Барак Обама подписа закон, приет и от Конгреса, за постоянна забрана продажбата на соли за баня в Америка.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари