IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само калций не е достатъчен за здрава костна система

10 август 2012 12 00

Обрат в научната общност – избягвайте калциевите добавки

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вече има много по-голяма здравна култура, отколкото преди няколко десетилетия. Днес хората са наясно какво представлява заболяването остеопороза и какви мерки трябва да вземат, за да подсилят костната си система.

Жените от бялата и жълтата раси са изложени на по-голям риск от наранявания в сравнение с чернокожите. С напредването на възрастта, шансът да се разболеете от остеопороза се увеличава.

Като превенция трябва да си набавяте необходимото количество калций всеки ден. Най-важното, което трябва да правите е да започнете да четете етикетите на стоките в магазина и да сравнявате процентното им съдържание калций.

1. Сирене и кашкавал

Едно от нещата, по които се различават марките сирена и кашкавал е в съдържанието на калций. По-евтините марки имат по-ниско съдържание. Така че следващият път в магазина обърнете внимание дали продуктът, който си купувате е достатъчно полезен.

2. Сьомга

Същото се отнася и за консервите със сьомга. При тях също трябва да следите нивото на калций, макар че като цяло консервите със сьомга са с високо съдържание. Това е така, защото в тях се съдържат и костите на рибата.

3. Мляко

Един от триковете за набавяне на достатъчно количество калций е млякото на прах. То може да се добавя в много ястия, без да се усеща вкуса му. Особено, когато запичате храната. В 1/3 чаша сухо мляко се съдържа 30% от необходимото количество за деня.

4. Сушени билки

Копър, босилек, риган, мащерка, маково семе, мента, семена от целина, градински чай, магданоз и розмарин – всички те са богати на калций.

Усвояването на калция

Някои лекарства например може да попречат на усвояването на калция. За сметка на това, храните, които съдържат витамин С помагат на тялото да го абсорбира по-лесно. Портокалите и броколите са чудесни избор, защото съдържат както витамин С, така и калций.

Значението на витамин D

Изследователи намерили взаимовръзка между остеопорозата и витамин D. Колкото по-далече от най-слънчевата част на света, Екватора, се намират хората, толкова по-голям шанс има да се разболеят от остеопороза. Рискът расте с по 0,6% за всеки 10 градуса географска ширина, отдалечавайки се от Екватора.

Добавки

Някои изследвания показват, че съществува по-голям риск за образуване на камъни в бъбреците при жените, които приемат всеки ден калциеви добавки. Според ново проучване, пък, ежедневният прием на добавките увеличава риска от инфаркт с цели 86%.

Натоварващите упражнения са полезни за задравяването на костите

Тези упражнения карат мускулите ви да „работят“ срещу гравитацията. Това са дейности като: вдигане на тежести, бягане, катерене на стълби, аеробика, танци и други. Плуването и ходенето не са толкова подходящи.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

simov ( преди 9 години )
Калциев глицерофосфат е минерална сол, която е источник на калции и фосфор с превъзходни хранителни качества, дължащи се на органичните глицеролни аниони.Калциев глицерофосфат е комбиниран източник на калций и фосфор. Тази комбинация (съотношение Са / Р 1.3) е полезна, тъй като насърчава калциевата асимилация и отговаря на необходимостта на някои тъкани, по-специално костната тъкан от усвояването на калций и фосфор едновременно.Съдържанието на калции е по високо в сравнение с други органични соли /лактат, глюконат, цитрат/. Глицероловия анион играе важна роля като прекурсор на фосфолипидите, които са съществени компоненти на клетъчни мембрани, на тъканите на основните органи (мозък, сърце, и т.н.) и на кръвните липопротеини.Изследвания са показали подобрено усвояване на калции под формата на глицерофосфат сравнение с други минерални соли.Терапевтично приложение - облекчава симптомите при интерстициален цистит, простатит, свръхактивен пикочен мехур и при синдром на дразнимото черво.Клиничните проучвания показват, че използване на калциев глицерофосфат намалява болката и спешни позиви при свръхактивен пикочен мехур, а така също оказва благоприятно въздеиствие при интерстициален цистит и простатит. Полезно е да се ползва от лица с преобладаваща диария, синдром на дразнимото черво (IBS).Препоръчителен прием 1/4 чаена лъжица два пъти на ден с много вода.Цена: 250 гр. - 20 лв. и куриерски За контакт 0876265091,
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Вили ( преди 11 години )
От няколко години ползвам Коралов калций "Корал-Майн" и имам подобрение. Корал Майн е в пакетчета по 1г., като едно пакетче се пуска в 1,5л вода. Корал-майн насища водата с активен йонизиран калций - биологично усвоима форма, минерализира я - съдържа 68 минерали, и ОРП(окислително-редукционния потенциал) на водата съответства на ОРП на междуклетъчната течност на организма, т.е. действа като антиоксидант.,
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар