IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миенето на зъбите пази от деменцията

21 август 2012 14 40

Поддържайте висока устна хигиена, за да сте здрави

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Интересно е как елементарни хигиенни навици може да ви предпазят от редица заболявания. Миенето на зъби се оказва не само необходимо, за да имате блестяща усмивка и да зашитите устната си кухина от бактерии и разлагаща се храна, а и предпазва от деменция.

Проучване в списанието на Американското дружество по гериатрия разкриват, че има връзка между двете неща. Около 5500 души са наблюдавани в продължение на 18 години и е установено, че тези, които мият зъбите си веднъж дневно са застрашени с 65% повече от любителите на четката и пастата за развиване на деменция на стари години.

Възпалителните процеси, които може да се образуват при лоша хигиена, причиняват сериозни болести, които засягат сърцето, мозъка и др. важни органи.

Предишни изследвания са показали, че пациентите с Алцхаймер - най-разпространената форма на деменция - имат повече свързани с болести на венците бактерии в мозъка, отколкото здравите индивиди.

Смята се, че тези бактерии проникват в мозъка, причинявайки възпаления и увреждания.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари