IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо алкохолът причинява рак

24 август 2012 14 40

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Когато алкохолът се разгражда в тялото, се получава химикал, който може да увреди ДНК и това да причини рак, съобщи в. "Дейли мейл", позовавайки се на американски учени.

Едно от съединенията, образувани при метаболизма на алкохола, е ацеталдехидът. Той прилича много на формалдехида, който е известен карциноген. От лабораторни експерименти е известно, че ацелдахидът може да причинява увреждания на ДНК и хромозоми в клетъчни култури и да причинява рак при животните.

Екипът на проф. Силвия Балбо от университета на Минесота получи първите доказателства от изследвания с хора, че образувалият се от алкохола ацеталдехид в човешкото тяло уврежда драматично ДНК.

"Ацеталдехидът се прикрепва към човешката ДНК, към материала, който изгражда гените, като образува адукти (парче от ДНК, свързано ковалентно с канцерогенен химикал). Той се
намесва в дейността на ДНК по начин, свързан с повишен риск от рак" - каза проф. Балбо.

Хората имат ефикасен естествен механизъм за поправяне на уврежданията на ДНК. Затова повечето не развиват рак от това, че от време на време пият по някоя чашка. Освен това хората имат ензим, наречен дехидрогеназа, който бързо преобразува ацеталдехида в ацетат, а той е сравнително безвреден. Около 30 процента от азиатците обаче имат вариант на гена за
дехидрогеназа и не могат да преобразуват алкохола в дехидрогеназа.

За изследването учените са давали на 10 доброволци водка веднъж седмично три пъти, като са увеличавали дозите (една, две три). Резултатите им показват, че нивата на ДНК адуктите са се увеличили до 100 пъти в устните им клетки няколко часа след почерпката, а след 24 часа намалявали. Покачвали се и нивата на адуктите в кръвните клетки.

(БТА)

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари