IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Солариумите са особено вредни за младите хора

5 октомври 2012 10 00

Изкуственият загар крие риск от всички форми рак на кожата

Снимка: Dreamsitme

Снимка: Dreamsitme

От години се говори за изключително вредното влияние на солариумите за здравето и кожата. Досега те бяха свързвани единствено с най-смъртоносната форма на рак – меланома. Ново изследване обаче показва, че солариумите могат да предизвикат и други форми на рак на кожата. Най-застрашени са младите хора, започнали с изкуствения загар още преди 25-годишната си възраст.

Вестник Daily Mail публикува още данни от проучването. Според тях хората, които ходят на солариум са изложени на 67% по-голям риск от развитие на плоскоклетъчен рак на кожата и на 29% по-висок риск от базално-клетъчен карцином в сравнение с хората, които никога не са посещавали солариум.

Учени от Университета на Калифорния в Сан Франциско анализирали 12 проучвания, включващи 9328 случаи на хора, заболели от немалономен рак на кожата. Те установили, че най-критичен е периодът, когато хората все още са млади. Тогава вредата за кожата може да бъде най-сериозна, а при по-продължително посещение на солариум може да се стигне до развитие на рак.

Всяка година във Великобритания се диагностицират повече от 76 500 души с немеланомен рак на кожата. 90 на сто от случаите са в следствие на излагане на ултравиолетова светлина. Смята се, че броят на хората може да бъде дори по-голям, защото не всички търсят медицинска помощ.

Много страни вече са приели законови мерки за ограничаване употребата на солариум. Пълна забрана за изкуствен тен има в Бразилия, а в много европейски страни като Франция, Испания, Португалия, Германия, Австрия, Белгия и Обединеното кралство има ограничение за лица под 18 години. Подобна забрана има и в някои части на Австралия, САЩ и Канада.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари