IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избелването на зъбите може да е опасно

25 октомври 2012 14 40

Заради светлинните лъчи, които се използват

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според последни проучвания избелването на зъбите с помощта на светлинни лъчи е безполезно и опасно. При този вид избелване се смята, че източникът на светлина помага за подобряване оксидиращия ефект на водородния прекис.

Според проучване, публикувано в списанието Photochemical and Photobiological Sciences обаче, този вид избелване е абсолютно неефективен и може да бъде опасен както за пациента, така и за лекаря.

Изследователи в областта на стоматологията направили сравнение между седем вида различни избелващи системи, които се предлагат на скандинавския и американския пазар.

Използвайки човешки зъби, дадени след екстракция, екипът ги разделил на две групи. Първата група учените третирали зъбите с избелващ гел и светлинни лъчи, а втората група само с избелващ гел.

Резултатите показали, че няма разлика между третираните зъби от двете групи, което доказва, че избелването със светлина е неефективно. От друга страна излагането на този вид лъчения може да представлява риск за здравето. Клиентите могат биват изложени до един час на радиация. Ако не се вземат допълнителни предпазни мерки, този вид избелване може да навреди и на очите.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

fa7al_error ( преди 11 години )
Никой на никаква радиация не е изложен. Още малко и ще кажете, че растат допълнителни ръце и крака от фотополимерните лампи.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар