IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кажете НЕ на бекона

2 ноември 2012 09 00

Високото съдържание на мазнини се свързва с развитието на атеросклероза

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Според ново проучване беконът, който често присъства в закуската на много хора, е вреден за здравето. Изследователи установили, че храната, съдържаща много мазнини, може да повлия негативно върху здравето на човек, като ефектът се усеща още до обяд. Приемът на храни с високо съдържание на мазнини се свързва с развитието на заболяването атеросклероза, което води до стесняване на артериите.

Според доктор Тод Андерсън само един бургер с месо и топено сирене на ден може да повлияе зле на вашите кръвоносни съдове. Атеросклерозата от своя страна може да доведе до сериозни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания и инсулт.

Мазнините могат да се натрупват в артериите в продължение на години, пише вестник Daily Mail. Направено било изследване, в което се включили група здрави студенти, които също така били непушачи. Целта на проучването била да се оценят общите негативни ефекти върху здравето на човек от приема само на една храна, богата на мазнини.

Резултатите показали, че само два часа след като студентите изяли по един бургер, скоростта на кръвния им приток се забавила с между 15 и 20%. Това доказва вредата от високото съдържание на мазнини, съдържащи се в бекона. Доктор Бен Абрамсон заявява: „Това проучване ни напомня, че нашето поведение е от основно значение за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания“.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Me ( преди 11 години )
Е, защо не са яли само бекон?! Кръвният им приток може да се е забавил от хляба в "бургера". И едва ли в България беконът "често присъства в закуската на много хора". Всъщност нищо не казва тази статия, май ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Al ( преди 11 години )
ама на снимката няма бекон сменете я
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
.... ( преди 11 години )
Винаги ми е бил супер гнусен и с гаден вкус този бекон, не знам какво толкова му харесват повечето хора...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар