IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чупливите кости не са проблем само на старостта

21 ноември 2012 07 40

При някои жени увреждането може да започне десетилетия по-рано

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Често за чупливите кости се мисли като за проблем, засягащ единствено възрастните хора. Оказва се обаче, че и по-млади жени също могат да страдат от него. Обикновено състоянието се диагностицира над 50-годишна възраст при дамите, след като настъпи менопаузата. Тогава нивото на хормона естроген намалява значително и костите стават по-чупливи, тъй като хормонът има защитен ефект върху тях.

Костите могат да започнат да отслабват още през 20-те и 30-те години на жената, което води до остеопения, състояние предшественик на остеопороза. Процесът на остеопенията може да бъде обратим, стига проблемът да се диагностицира навреме.

Според доктор Алекс Бранд здравето на костите при възрастните жени е пряко свързано с това какво са правили в юношеските си години и на средна възраст, пише вестник Daily Mail. Много жени откриват, че страдат от остеопороза, едва когато счупят някоя кост. Заболяването води до 300 000 фрактури годишно, а около 1000 души умират всеки месец заради липсата на ранна диагностика и лечение.

Много е важно младите, както и по-възрастните жени, да се грижат костите си, както и да бъдат наясно със своите рискови фактори. Рисковите фактори включват сериозна фамилна анамнеза, ревматоиден артрит, прием на кортикостероидни лекарства за астма и артрит, преждевременна менопауза, ранна хистеректомия, ниско телесно тегло, както и проблеми с щитовидната жлеза. Липсата на калций в организма също оказва значение. Други рискови фактори са тютюнопушенето и високата консумация на алкохол.

Като превенция срещу костни проблеми трябва да тренирате, да спазвате здравословен хранителен режим и да набавяте на организма си достатъчно количество витамин D и калций. Калцият е от решаващо значение за изграждането на костите, а витамин D помага за неговото усвояване.

За да се прецени риска от развитие на остеопороза при жената, се използва специален компютърен скрийнинг, наречен FRAX. Чрез него се прави десетгодишна прогноза за вероятността от развитие на фрактури. Има и по-сложен тест - абсорбциометрично сканиране.

Ето и конкретни примери на по-млади жени с костни проблеми:

1. Рисков фактор: Избягва млечни продукти

37-годишната Вики Соул не консумира месо от 20 години, а две години била веган. Тя опитва да компенсира калция с обогатена соя, ядки и зелени зеленчуци. Вики Соул има и наследствено заболяване, което прави ставите ѝ извити и предразположени към остеопороза. Нейната костна възраст се равнява на 60-годишна жена. За Вики са подходящи по-натоварващите упражнения и тичането.

2. Рисков фактор: Проблем с щитовидната жлеза

46-годишната Евелин Баба има слабо активна щитовидна жлеза от 16 години, която контролира с изкуствена тироксин. Прекалено много тироксин обаче, може да доведе до остеопороза. Евелин пуши и по една кутия цигари на ден. Като тинейджър тя тренирала джудо. Нейната костна възраст се равнява на 20-годишна жена. Добрите резултатите при Евелин се дължат на физическите упражнения в юношеството.

3. Рисков фактор: Неподходяща храна

44-годишната Фиона Тръбач е запален маратонец и тича между 45 и 70 мили на седмица. Тя се храни с неподходящи храни като шоколад и чипс, докато е в движение. Пие много кафе през деня, а вечер задължително чаша вино. Като по-млада се случвало Фиона да гладува по цял ден. Също така от 20 години тя пуши. Костаната ѝ възраст се равнява на 55-годишна жена. Фиона трябва да намали кафето, алкохола и цигарите, както и да се храни по-балансирано.

4. Рисков фактор: Ранна менопауза

34-годишната Ема Брийрс била диагностицирана с рак на яйчниците, когато била на 18 години. Наложило се да ѝ се направи хистеректомия. Костната възраст на Ема е като на 20-годишна жена. Все пак тя трябва да се подлага на изследване всяка година, за да е сигурна, че всичко е наред.

5. Рисков фактор: Фамилна анамнеза

32-годишната Карина Паркинсон има наследствена предразположеност, тъй като нейната майка била диагностицирана с остеопороза още на 49 години. Лелята и бабата на Карина също имат проблеми с костите. Нейната костна възраст е като на 40-годишна жена. Тя трябва да спазва балансирана диета и да тренира.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари