IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как фитнесът може да ви разболее

12 декември 2012 06 20

Това е перфектното място да си хванете грип или гъбички

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ново британско проучване твърди, че почти три четвърти от хората, които ходят на фитнес не спазват добра хигиена, а това може да донесе различни зарази на другите спортуващи.

Почти половината от хората използват хавлиени кърпи, които не са техни, а повече от 1/3 от тях се упражняват без да са си сложили дезодорант или чорапи. Освен това често се случва хората да влизат във фитнеса с маратонки, с които са ходили и извън залата.

Тоест, ходенето на фитнес може да се окаже, колкото полезно, толкова и вредно.

Почти три четвърти (74%) от анкетирани от Nuffield Health казват, че са били свидетели на лош етикет в спортната зала, на лоша хигиена и на замърсени от пот фитнес уреди и оборудване.

Почти половината от анкетираните признават, че използват нещо във фитнеса, които не им принадлежи - кърпа, бутилка за вода, тоалетната и др.

Това поведение може да увеличи риска от респираторни инфекции, грип и други вирусни заболявания, както и от гъбични инфекции.

Въпросните микроби могат да причинят също и повръщане и диария.

Проучването е проведено между 2000 души и е установено, че 22 на сто от хората са се разболявали в следствие на спортуване в зала с лоша хигиена.

Освен това около 18% от трениращите във фитнеса спортуват без да са напълно здрави и страдат от настинки или от кашлици и хреми като няма контрол, които да ги спре от посещението в залата.

Оказва се, че повече от 1/3 са допуснати да се упражняват без да са си сложили дезодорант или чорапи, а 16 на сто не си перат спортните екипи между две тренировки. Проучването важи за Великобритания, но едва ли в България е много по-различно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

мо ( преди 11 години )
Тенденциозни внушения, недоказани, прозират от тази статия. Нека не забравяме статистиката за популярността на фитнеса във Великобритания и у нас, разнородността на тяхното общество и хомогенността на нашето. Все пак България не е колониялна империя. Това точно са рисковете на "живото предаване"=интерпретиране, опасността е да се предадеш предварително, без дори да си се борил и да попаднеш в нежеланата клопка на културните различия. Жалко наистина! Хайде и следващия път още по-добре и по-съобразително за българите по български!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар